Rusia a semnat un „decret“ ce stabileşte că orice cetăţean ucrainean care intră în provincia Zaporojie din sudul Ucrainei este „refugiat“

Rusia a semnat un „decret“ ce stabileşte că orice cetăţean ucrainean care intră în provincia Zaporojie din sudul Ucrainei este „refugiat“

Rusia a stabilit că cetăţenii ucraineni care intră în provincia Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată parţial sub controlul trupelor ruse, sunt înregistraţi acolo drept refugiaţi, scrie marţi publicaţia Kiev Independent, citată de agenţia EFE.

Soldați rusi FOTO EPA EFE

Publicaţia ucraineană, care citează un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, menţionează că şeful administraţiei ruse de ocupaţie din regiunea Zaporojie, Evgheni Baliţki, a semnat un „decret'' ce stabileşte, invocând legislaţia rusă, că orice cetăţean ucrainean sosit în această regiune trebuie să solicite azil temporar, ca şi când ar fi un refugiat străin intrat pe teritoriul Rusiei, scrie Agerpres.

Prin această acţiune Rusia pare de fapt să încerce să-i împiedice pe ucrainenii intraţi în respectiva provincie să mai revină în teritoriile neocupate ale Ucrainei.

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată parţial de armata rusă, au anunţat luna trecută că intenţionează să organizeze în septembrie un referendum asupra anexării acestei regiuni la Rusia.

De la începutul agresiunii lansate împotriva Ucrainei pe 24 februarie, armata rusă a cucerit o mare parte din două regiuni aflate în sudul acestei ţări, Herson şi Zaporojie, iniţiind între timp şi o campanie susţinută de rusificare a acestora.

Deşi autorităţile controlate acolo de Moscova afirmă că doresc alipirea acestor regiuni la Rusia, preşedintele rus Vladimir Putin nu a anunţat public că ar avea vreun obiectiv de acest fel.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina