Schimbare importantă la pașapoarte. Ce pot face din 20 martie românii care vor să călătorească în străinătate

Schimbare importantă la pașapoarte. Ce pot face din 20 martie românii care vor să călătorească în străinătate

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat o schimbare semnificativă la serviciul de pașapoarte. Procedura de depunere a cererilor ar urma să fie mult mai simplă, datorită unei noi facilități, disponibilă începând de luni.

MAI o schimbare semnificativă la serviciul de pașapoarte FOTO Shutterstock

Un nou serviciu de programare online

Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne. Introducerea noului serviciu le va permite românilor să scutească mult timp de așteptare. Ca și până în prezent datorită programărilor online, cei care vor să își facă pașapoarte pot evita cozile de la ghișee. Noua interfață a platformei, după cum a anunțat ministrul, ar urma să fie una ușor accesibilă tuturor.

Începând de luni, 20 martie a.c., cetățenii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte, care va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI. Așa cum știți deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate”, a anunțat Lucian Bode, în comunicatul oficial.

Românii aveau și până acum posibilitatea de a se programa online, însă noutatea vine din faptul că acest serviciu îmbunătățit le va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

Noi facilități

Potrivit autorităților, interfața grafică a platformei este intuitivă și va permite introducerea în siguranță a datelor de identificare. De asemenea, spre deosebire de vechiul sistem, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că vor exista și funcții suplimentare, cum ar fi notificarea prin e-mail.

HUB-ul de servicii al MAI este cel care permite acum, printre altele, obținerea online (și gratuită) a certificatului de cazier judiciar.

Așa cum știți deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate. Pe lângă alte beneficii de ordin tehnic, noua platformă de programare, dezvoltată împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației, oferă posibilitatea extinderii pentru alte servicii sau chiar pentru alte structuri MAI”, a transmis Lucian Bode, ministrul de interne.

MAI transmite că numărul pașapoartelor electronice emise în anul 2022 a crescut cu 56% față de anul 2021, respectiv cu 50% față de anul 2019. Astfel, în medie, se depun zilnic 6.700 de cereri pentru eliberarea pașaportului.

Timpul mediu de eliberare a pașapoartelor este, de la începutul acestui an, cuprins între trei și cinci zile.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 VIDEO Priviți, au furat țevile de aluminiu folosite la foraje geotehnice pentru Autostrada Moldovei / Muncitorii au dat de urma lor într-un depozit de f…