Specialist în boli infecțioase la „Matei Balș”: Testul pentru coronavirus folosit în România este foarte performant, are cea mai mică rată de rezultate fals negativ. Atunci când răspândirea virusului este mare, nu mai are sens testarea

Specialist în boli infecțioase la „Matei Balș”: Testul pentru coronavirus folosit în România este foarte performant, are cea mai mică rată de rezultate fals negativ. Atunci când răspândirea virusului este mare, nu mai are sens testarea

Adrian Marinescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul „Matei Balș”, a declarat, luni, pentru  G4Media.ro că testul de detectare a infecției cu coronavirus folosit în România este unul performant, realizat în laboratoarele de genetică, pentru că, deși este mai scump și durează câteva ore până se obține rezultatul, are cea mai mică rată de răspunsuri fals negative.

Adrian Marinescu a precizat că testele rapide dau răspunsul în circa 10 minute, însă proporția de rezultate fals negative este mult mai mare. „Testul genetic este mult mai scump, dar rezultatul este mai eficient. Durează 4 ore de la introducerea în aparat”, a subliniat medicul.

El a spus că, într-adevăr, aparatul funcționează pentru mai multe probe deodată, însă atunci când este o urgență nu se așteaptă strângerea probelor de la mai mulți pacienți.

Medicul a explicat și la ce persoane din România este efectuat testul în prezent: „Nu este un test de rutină, ci un test specializat, care se face în anumite condiții: persoana care vine dintr-o zonă de risc și prezintă simptome și contacții celor depistați pozitiv, rezultați în urma anchetei epidemiologice, plus repetarea testării la cei care au fost infectați. Testul nu este important la o persoană asimptomatică, pentru că oricum nu există tratament specific pentru acest virus. Cel mai important este să izolez persoanele cu risc”.

Adrian Marinescu a subliniat că „în imensa majoritate a cazurilor este vorba despre forme ușoare”.

Medicul a precizat că inclusiv persoanele care vin din regiunile cu focar de coronavirus „au șanse mai multe să aibă gripă, pentru că gripa este mult mai răspândită”. „Gripa are o evoluție imprevizibilă dacă nu ai imunizat populația (prin vaccin – n.red.) în proporție mare, adică 70-80%”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă, având în vedere explozia de cazuri de gripă și infecții respiratorii, raportată de Institutul Național de Sănătate Publică, există posibilitatea ca între aceste cazuri să fie și unele infecții cu coronavirus nedepistate, medicul Marinescu a declarat: „Da, doar că riscul este mic dacă vorbim de România. Acest lucru s-a întâmplat în China. De aceea se iau măsuri de limitare a focarului. Riscul există, dar nu poți să faci o testare în masă. Este mult mai importantă izolarea”.

Adrian Marinescu a declarat, de asemenea, că în acest moment, așa cum este situația din prezent, România are suficiente teste de depistare a coronavirusului, însă dacă ar fi o explozie de cazuri, ca în Italia spre exemplu, ar putea exista o problemă de aprovizionare. Medicul a explicat însă că atunci când se ajunge la o răspândire atât de mare cum este în Italia nici nu se mai fac teste, pentru că este inutil.

„La noi măsurile luate sunt mult mai stricte. Nu înseamnă că evoluția nu poate să fie imprevizibilă. În plus, orice virus poate suferi mutații. Evoluția este imprevizibilă și pentru că situația, izolarea este greu de acceptat și economic, și social, iar atunci când se va ajunge la relaxare este posibil să existe și un revers”, a mai declarat Adrian Marinescu.

Context. În Coreea de Sud, unde rata de infectare cu coronavirus este foarte mare, după China (peste 4200 de cazuri de infecție, peste 26 de morți) autoritățile au efectuat într-o singură zi, pe data de 28 februarie, peste 10 mii de teste. Este vorba de așa numitele teste drive-in, persoanele testate nici măcar nu trebuie să coboare din mașină.

În antiteză, Portugalia, unde au fost semnalate primele două cazuri, a efectuat în total până în data de 29 februarie doar 70 de teste.  Publico.pt  notează că este în mod evident un număr insuficient de teste într-o țară cu o populație de 10 milioane de locuitori.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...