Topul 10 cele mai frumoase biserici din lume, care merită vizitate FOTO

Topul 10 cele mai frumoase biserici din lume, care merită vizitate FOTO

Publicația Luxury Columnist a prezentat un top al celor mai frumoase biserici din întreaga lume, care merită să fie vizitate.

În cetatea Vaticanului se află cea mai frumoasă biserică din lume Foto: Shutterstock

Pe lângă găzduirea de ceremonii religioase, bisericile au o valoare foarte mare din punct de vedere arhitectonic, la construcția acestora contribuind unii dintre cei mai importanți arhitecți din artiști ai lumii, astfel că au devenit unele dintre cele mai vizitate obiective de la nivel național.

10. Biserica Westminster Abbey, din centrul Londrei , este demnă de un rege sau de o regină. Fosta biserică colegială Sfântul Petru de la Westminster este locul în care monarhii britanici au fost încoronați timp de secole.

Biserica Westminster Abbey, locul unde monarhii sunt încoronați FOTO Shutterstock

Biserica Westminster Abbey, locul unde monarhii sunt încoronați FOTO Shutterstock

Biserica abației a fost construită în 1065 și a avut legături puternice cu familia regală britanică. În interiorul acestei capodopere a arhitecturii gotice pot fi vizitate Mormintele regale, Colțul Poetului, Cloisters și Nava, precum și Galeriile Jubileului de Diamant al Reginei.

Cunoscută pentru vitraliile sale, Westminster Abbey are, de asemenea, două turnuri vestice impresionante construite în stil gotic renascentist.

9. Dintre toate bisericile din acest top, Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul este singura clădire folosită ca moschee. Interesant este faptul că acest faimos reper european nu a mai fost o biserică activă de peste 500 de ani, însă elementele creștine au rămas în continuare.

Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul FOTO Shutterstock

Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul FOTO Shutterstock

Construită în 537 ca catedrală patriarhală, Hagia Sophia este, de asemenea, una dintre cele mai vechi catedrale din lume. Clădirea impunătoare a fost, de asemenea, cea mai mare biserică creștină din Imperiul Roman de Răsărit.

Hagia Sophia este în prezent o moschee și un muzeu în care vizitatorii pot explora frescele și mozaicurile restaurate care datează din perioada în care a fost catedrală bizantină.

8. Catedrala din Milano, cunoscută și sub numele de Duomo di Milano, este cea mai mare biserică din Italia . Construcția gigantei capodopere gotice a avut nevoie de aproape șase secole pentru a fi finalizată, construcția a început în 1386 și a fost terminată oficial în 1965.

Domul din Milano are o suprafață de aproape 12.000 metri pătrați FOTO Shutterstock

Domul din Milano are o suprafață de aproape 12.000 metri pătrați FOTO Shutterstock

Este una dintre cele mai mari biserici din lume, cu o suprafață de 11.700 de metri pătrați. Duomo di Milano se află în Piazza del Duomo. Această catedrală romano-catolică are nenumărate de detalii, de la turlele și pinioanele bogat ornamentate ale Domului până la podelele cu gresie elegantă care vă întâmpină în spațiul interior.

7. Biserica cu stavile din Borgund este ridicată în jurul anului 1180. Este o biserică din lemn foarte bine conservată din Norvegia din perioada medievală. Biserica cu trei naosuri are o arhitectură complexă, cu acoperișuri și capete de dragon sculptate, care dau acea senzație înfricoșătoare de Viking.

Biserica de lemn din Borgund FOTO Shutterstock

Biserica de lemn din Borgund FOTO Shutterstock

Biserica este una dintre cele mai populare atracții turistice din Norvegia. Se află într-o vale plină de verdeață și este una dintre cele 28 de biserici de lemn rămase în prezent. În biserică funcționează un centru de vizitare cu informații despre bisericile norvegiene din lemn de doage.

6. Biserica Sfântului Mormânt este situată în cartierul creștin din Orașul Vechi al Ierusalimului, fiind recunoscută încă de la începutul epocii bizantine. Astăzi, acest monument istoric este identificat ca fiind locul unde a avut loc răstignirea lui Iisus Hristos și este una dintre principalele destinații de pelerinaj din lume.

Biserica se află pe locul unde a fost răstignit Iisus

Biserica se află pe locul unde a fost răstignit Iisus

Mai mult, aici se termină Via Dolorosa, faimosul drum de pelerinaj creștin din Ierusalim.

5. Catedrala Sfântul Vasile este situată în inima Pieței Roșii din Moscova. Are un aspect caleidoscopic datorită modelelor sale vârtoase și a domurilor strălucitoare de culoarea cepei.

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova FOTO Shutterstock

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova FOTO Shutterstock

Creația de culoarea bomboanelor, comandată de Ivan cel Groaznic la mijlocul anilor 1500, este unul dintre cele mai recunoscute repere turustice din Europa - și din lume. Deși catedrala este renumită pentru aspectul său distinctiv, interiorul este încărcat de icoane și picturile murale care îi acoperă suprafața.

4. Catedrala Notre Dame de Paris, care înseamnă "Doamna noastră din Paris", este o catedrală catolică medievală situată pe Île de la Cité. Un exemplu celebru de catedrală gotică construită în Evul Mediu. Pe clădire se află mai mulți gargui, un demon comic, care păzesc această structură magnifică și contraforturi zburătoare care ies din vârful pereților.

Catedrala Notre Dame din Paris FOTO Shutterstock

Catedrala Notre Dame din Paris FOTO Shutterstock

Ruinele a două bazilici mai vechi constituie fundația catedralei actuale, care a fost construită în secolele al XII-lea și al XIV-lea. Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO este închis temporar, pentru că, din păcate, Notre Dame a fost parțial distrusă de un incendiu în aprilie 2019. Lucrările de restaurare sunt în curs de desfășurare.

Celebra Pieta de la Notre-Dame de Paris a supraviețuit incendiului. Această sculptură din marmură albă reprezentând-o pe Fecioara Maria legănând trupul lui Iisus Hristos se află în mod normal pe altarul principal, dar a fost mutată deocamdată la Muzeul Luvru.

3. Catedrala St. Paul este sediul episcopului Londrei. Catedrala Sfântul Paul este cea mai mare și mai faimoasă dintre bisericile londoneze. Situată pe locul unui templu roman, structura a fost construită după ce biserica originală a fost distrusă. Biserica renascentistă se mândrește cu dimensiuni magnifice: 365 de metri înălțime, 227 de metri lățime peste transepte, 515 metri lungime, cu două turnuri înalte de 212 metri și o cupolă de 365 de metri.

 Catedrala Sfântul Paul, cea mai mare și mai faimoasă dintre bisericile londoneze FOTO Shutterstock

Catedrala Sfântul Paul, cea mai mare și mai faimoasă dintre bisericile londoneze FOTO Shutterstock

Astăzi, după restaurare și îndepărtarea a 250 de ani de murdărie acumulată, Catedrala Sfântul Paul a fost complet restaurată și aici se desfășoară zilnic slujbe.

2. La Sagrada Familia, din Barcelona, Spania, este una dintre cele mai renumite biserici din lume. Construcția La Sagrada Familia a început în 1882 și nu a fost finalizată nici până în prezent. Celebrul arhitect, Antoni Gaudi, a murit înainte ca opera sa să fie realizată.

Lucrările la  Sagrada Familia nu au fost terminate nici până în prezent FOTO Shutterstock

Lucrările la Sagrada Familia nu au fost terminate nici până în prezent FOTO Shutterstock

Cu toate acestea, există planuri de finalizare până în 2026. În ciuda faptului că este neterminată, această bazilică modernistă este impresionantă, de la turlele sale înalte, până la splendidele fațade ornamentate.

1. Bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului, unde locuiește Papa, este sediul catolicismului. Este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru se întinde pe aproximativ 22.300 de metri pătrați.

Bazilica Sfântul Petru de la Vatican este cea mai mare biserica din lume

Bazilica Sfântul Petru de la Vatican este cea mai mare biserica din lume

Această biserică romano-catolică a fost comandată de Papa Iulius al II-lea pentru a fi cea mai grandioasă clădire din creștinătate. Catedrala a fost construită între 1506 și 1626, la lucrările sale contribuind figuri legendare, printre care Rafael, Michelangelo și Bramante.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu