„Un embargo complet asupra petrolului rusesc va opri războiul din Ucraina într-o lună”

„Un embargo complet asupra petrolului rusesc va opri războiul din Ucraina într-o lună”

Andrei Illarionov, un fost consilier economic șef al președintelui rus Vladimir Putin, a explicat la CNN de ce crede că un embargo complet asupra petrolului rus va pune capăt rapid războiului.

economistul Andrei IllarionovFoto: Sergey Ponomarev / AP / Profimedia Images

El a declarat recent pentru BBC că, dacă țările occidentale ar implementa un „embargo real” asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia, operațiunile rusești în Ucraina ar fi probabil oprite „într-o lună sau două”.

„Cred că este un instrument nemilitar foarte important pentru a influența procesul de luare a deciziilor la Kremlin”, a declarat Illarionov la CNN.

„Motivul este foarte simplu. În acest moment, aproximativ 40% din toate veniturile bugetare din Rusia sunt reprezentate de veniturile directe din exportul de petrol și gaze din Rusia. Se va ține cont de veniturile directe și indirecte. În total, ar fi vorba probabil de aproape 60% din toate veniturile bugetului federal”.

Condițiile necesare pentru a crea suficientă presiune economică pentru a opri războiul din Ucraina

„Presupunând că aceste venituri ar fi reduse substanțial ca urmare a implementării embargoului complet pentru exportul de energie din Rusia, înțelegem că nu poate fi absolut, deoarece avem China, poate alți consumatori mai mici; cu toate acestea, ar afecta cea mai mare parte a importatorilor de energie rusă”, a spus el.

„Și presupunând că Rusia în acest moment nu are acces la piața de credit din cauza sancțiunilor și presupunând că rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei sunt înghețate, guvernul rus, guvernul lui Putin, nu are resurse pentru a finanța cheltuieli”, a continuat el.

Illarionov a remarcat că toate aceste cheltuieli vor fi forțate să fie „reduse cu 40% până la 50%”.

„De aceea, regimul va fi în situația în care ar trebui să oprească operațiunile, să caute un armistițiu și să vadă niște negocieri cu Ucraina”, a continuat el.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”