VIDEO Un misterios monolit din metal, similar cu cel găsit recent în SUA, a apărut lângă o cetate dacică din România

VIDEO Un misterios monolit din metal, similar cu cel găsit recent în SUA, a apărut lângă o cetate dacică din România

Un monolit a apărut în condiţii misterioase aproape de cetatea dacică Petrodava, la numai câteva zile după un caz similar petrecut în Statele Unite ale Americii. Deocamdată, nimeni îl revendică, iar autorităţile au declanşat o anchetă.

Pe o culme împădurită ce domină lacul de acumulare Bâtca Doamnei, de pe fosta albie a râului Bistriţa, foarte aproape de Piatra Neamţ, a fost făcută o descoperire care intrigă. 
După cum relatează  postul de radio local Jurnal FM , totul a început joi, 26 noiembrie, când pe adresa de mail a redacţiei cineva anunţa că un monolit, copie aproape fidelă celui descoperit pe 23 noiembrie în deşertul american din Utah, a apărut pe platoul Bâtca Doamnei, la câţiva metri de situl arheologic al milenarei cetăţi dacice Petrodava. 
Structura are aproximativ patru metri înălţime, este confecţionată dintr-un metal lucios, are secţiunea dreptunghiulară, iar una dintre feţe este îndreptată spre Ceahlău. 
„Acesta este monolitul geamăn celui găsit în Utah. Se află deasupra uni sit arheologic, o cetate dacică. Mergem pe o cărare către vechea cetate, care ar trebui să fie deasupra. Încerc să iau o imagine de ansamblu a situaţiei de aici. Aceasta este o perspectivă (cameramanul surprinde locul, în fundal zărindu-se masivul Ceahlău - n.red.). Acesta este considerat un munte sfânt al românilor. Şi aceasta este o perspectivă completă a monolitului. Se pare că are o textură ciudată. Este interesant că străluceşte. Ce peisaj uluitor!“, spune martorul ocular, descriind apariţia de pe culmea Bâtca Doamnei. 
Ca să intrige şi mai mult, pe structura lucioasă de metal, una apărută peste noapte pe culmea Bâtca Doamnei, se pot observa nişte spirale, dar ele au o explicaţie de cum au fost realizate. Cu o banală piatră de flex. 
Pe metalul din care este construit monolitul sunt  spirale realizate cu un polizor FOTO Jurnal FM
Despre monolitul apărut pe dealul în care se află ceea ce a mai rămas din milenara cetate dacică Petrodava, doar câteva ziduri de piatră, se ştie şi la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ.
„Am început verificările în ciudatul caz al apariţiei a ceea ce se spune că ar fi un monolit. Este o construcţie aflată pe o proprietate privată, dar încă nu ştim cine este proprietarul. Terenul este într-o zonă protejată, pe un sit arheologic. Pentru a se face ceva în acel loc trebuia un aviz de la noi, unul care trebuie aprobat de minister“, a declarat Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ. 

Monolitul din Utah

Pe 23 noiembrie, un monolit misterios a fost descoperit într-o zonă izolată din statul american Utah de către o echipă de muncitori ai administraţiei locale care numărau mamiferele din regiune dintr-un elicopter, relata The Guardian. Structura are o înălţime estimată de 3 metri şi pare înfiptă puternic în pământ. Construită dintr-un metal încă neidentificat, aceasta contrastează puternic cu pietrele roşii care o înconjoară. Imaginile au fost publicate de Biroul patrulei autostrăzilor din regiune. 
Este cel mai ciudat lucru pe care l-am întâlnit în deşert, în toţi anii în care am zburat în regiune“, declara Bret Hutchings, pilotul elicopterului, pentru o televiziune locală. Hutchings pilota un elicopter
al Departamentului de siguranţă publică al statului Utah în cadrul unei misiuni de numărare a muflonilor din zona de sud a statului când un alt membru al echipei a observat obiectul. 
„Unul dintre biologi l-a văzut şi s-a făcut să zburăm chiar deasupra lui“, a povestit Hutchings. Acesta a expicat că obiectul părea făcut de mână unui om şi că era înfipt bine în pământ, nu aruncat din cer. 
„Presupun că e cine ştie ce artist new wave sau, cine ştie, poate un fan înfocat al filmului «2001: O
odisee spaţială», a mai spus Hutchings. 
Atât monolitul în sine, cât şi zona în care era aduc aminte de o scena celebră din filmul lui Stanley Kubrick, când un grup de maimuţe dau peste o construcţie similară. După ce au zărit monolitul, Hutchings a aterizat şi întreaga echipă a început să inspecteze strania construcţie din deşert. Din teamă că exploratori amatori ar putea să plece în căutarea monolitului şi să se rătăcească în deşert, echipa din elicopter nu a făcut publică locaţia exactă a acestuia. 
E profund neclar care este scopul acestui monolit şi cum a ajuns acolo. Singura pistă formulată de mai multe persoane după apariţia ştirii în presa din Statele Unite este că monolitul ar putea să fie o statuie a unui artist american, John McCracken, cunoscut pentru construcţii asemănătoare cu aceasta.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...