13 alimente ce nu ar trebui consumate niciodată după data de expirare

13 alimente ce nu ar trebui consumate niciodată după data de expirare

Uneori, consumul alimentelor după data de expirare este în regulă, în alte cazuri însă nu. Iată când nu este indicat să consumi produse expirate.

Atenție la datele de expirare a valabilității alimentelor Colaj

Atenție la datele de expirare a valabilității alimentelor Colaj

În general, nu este o idee bună să consumi ceva ce miroase ciudat sau are deja mucegai pe el. Dar nu este întotdeauna ușor să îți dai seama când mâncarea s-a stricat. Spre exemplu, situația poate deveni de-a dreptul confuză în cazul tipurilor de brânză care sunt în mod natural mucegăite.

Și alte tipuri de alimente, cum ar fi conservele și condimentele, pot părea că au termen de valabilitate nelimitat .

În plus, în perioada caniculară alimentele sunt mai susceptibile la deteriorare și contaminare din cauza temperaturilor ridicate, chiar și înainte de termen, mai ales dacă sunt depozitate necorespunzător.

Și chiar dacă uneori mâncarea este încă bună după data de expirare, trebuie întotdeauna să fi precaut. Există câteva alimente perisabile și băuturi pe care este important să le eviți complet după ce au expirat - și nu este întotdeauna ușor de spus când acestea sunt.

Pentru a-ți menține familia și pe cei dragi în siguranță, specialiștii explică cum să citești corect datele de expirare de pe etichetele alimentelor, dar și care sunt cele 13 alimente periculoase pe care absolut nimeni nu ar trebui să le consume după data lor de expirare.

Cum se citesc corect datele de expirare de pe etichetele alimentelor

Să știi când expiră alimentele nu pare întotdeauna simplu, mai ales că multe produse includ mai multe date pe ambalaj, precum „cel mai bine înainte de...”, „a se folosi până la...” și „a se vinde până la...” etc.. În astfel de cazuri ce ar trebui luat în considerare?

„Informațiile care apar pe etichete de genul „cel mai bine înainte de...” sau „a se folosi cel mai bine înainte de” indică momentul în care se așteaptă ca un produs să fie de cea mai înaltă calitate. Nu se menționează însă o dată de siguranță”, explică pentru revista americană „Parade” , Isabel Smith, dietetician autorizat, expert în fitness și stil de viață sănătos.

Aceasta susține că un indicativ privind siguranța unui aliment este dată de informații precum: „a se folosi până la...” și „expiră pe...”.

Și specialiștii de la Protecția Consumatorului România atrag atenția asupra faptului că etichetele de pe produsele alimentare reprezintă o sursă esențială de informații, oferind detalii importante și despre compoziția și valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumăm zilnic. Înțelegerea și citirea atentă a acestor etichete este esențială pentru a face alegeri informate și sănătoase.

Legat stric de termenul de valabilitate al produselor, înscris pe etichete și aceștia menționează că data până la care produsul poate fi consumat în siguranță este indicată prin expresia „A se consuma până la…” pentru alimentele perisabile, iar data durabilității minimale - „A se consuma de preferință înainte de…” pentru produsele care nu sunt foarte perisabile și pentru a-l consuma în perioada de calitate maximă.

Diferența dintre „a se folosi până la...” și „a expirat la...”

„Expresia „A se folosi / consuma până la...” reprezintă data finală recomandată pentru utilizarea produsului în condiții optime de calitate. Aceasta este folosită deseori ca o dată de siguranță pentru produsele perisabile. În schimb expresia „A expirat / expiră la...” reprezintă data după care produsul nu ar mai trebui consumat, deoarece poate să nu mai fie sigur pentru consum. Aceasta este o dată de siguranță”, a mai explicat dieteticianul.

Un al specialist, dieteticianul american Cara Harbstreet, completează: „Data de expirare este adesea tipărită pe capac, fund sau lateralul ambalajului unui produs alimentar. Rețineți că este scrisă în format MMDDYY (lună, zi, an). Dar devine confuz, deoarece ceea ce interpretăm adesea ca fiind data de expirare poate fi de fapt o dată „de vânzare până la...” sau „de consumat înainte de...”, care sunt indicatori de calitate și nu de siguranță alimentară ”.

Având în vedere aceste aspecte, este recomandat să citiți cu atenție etichetele produselor alimentare pentru a determina corect data de expirare. Desigur, nu toate alimentele au etichete. Spre exemplu, produsele proaspete, pâinea proaspăt coaptă, peștele proaspăt și ouăle cumpărate de la piața fermierilor pot să nu aibă deloc ambalaj. Dar aceste alimente ajung totuși la un punct în care nu mai sunt sigure pentru consum. Orice aliment cu mucegai ar trebui însă aruncat.

Iată încă câteva dintre alimentele ce nu ar trebui niciodată consumate după data de expirare.

Laptele proaspăt și unele brânzeturi

Laptele este unul dintre acele produse la care este destul de ușor să-ți dai seama când nu mai este sigur pentru consum. Dacă miroase urât, este decolorat sau textura i s-a schimbat, cel mai bine ar fi să-l arunci. „Lapte poate fi folosit între trei și șapte zile după data de vânzare – la capătul superior al acestui interval, dacă nu a fost deschis încă”, atrag atenția specialiștii.

Nerespectarea acestui sfat poate avea consecințe dintre cele mai neplăcute: „Produsele lactate oferă un mediu ideal pentru multiplicarea bacteriilor, mai ales când încep să se strice. Consumul de produse lactate expirate poate duce la boli alimentare din cauza susceptibilității acestor alimente la creșterea bacteriilor, inclusiv Listeria, Salmonella și E.coli. Aceste bacterii pot provoca simptome precum crampe stomacale, diaree, vărsături și febră”.

După cum am menționat anterior, brânza reprezintă unul dintre alimentele care ridică mari semne de întrebare în privința momentului în care trebuie aruncată, deoarece unele tipuri sunt notorii pentru mucegaiul lor. La fel ca în cazul laptelui și acestea sunt susceptibile la creșterea bacteriilor, inclusiv Listeria, Salmonella și E.coli, care pot duce la aceleași consecințe asupra sănătății ca și consumul de lapte stricat.

Dacă vezi mucegai pe brânza ta moale, acesta este un semn că a expirat. Ce se întâmplă cu brânzeturile tari, cum ar fi Cheddar și Parmesan? Zonele de brânză tare cu mucegai ar trebui evitate, dar părțile fără mucegai sunt încă sigure pentru consum, susțin specialiștii.

Pâinea

Dacă iei pâine proaspătă de la o brutărie sau de la țărani, este posibil să nu fie etichetată cu o dată de expirare. „Pâinea are o textură pufoasă și poroasă. Când se combină cu sporii de mucegai, este o rețetă pentru risipa alimentară, deoarece nu ar trebui să încerci să salvezi o pâine odată ce vezi mucegai pe o felie”, atenționează specialiștii.

Dacă pâinea ta are mucegai, cel mai bine este să o arunci: „Multe tipuri de mucegai sunt otrăvitoare și reprezintă un risc pentru sănătate. Deoarece consumatorii nu pot distinge între tipurile de mucegai dăunător și inofensiv, cea mai sigură opțiune este să o arunci. Chiar dacă mucegaiul este vizibil doar pe una sau câteva porțiuni, este probabil prezent în tot alimentul”.

Dressingurile pentru salate și condimentele la borcan

Dressingurile pentru salate și condimentele precum ketchupul și muștarul par să nu aibă termen de valabilitate . Pot sta în frigider ani de zile fără un miros evident. Dar experții atrag atenția că și acestea se strică: „Condimentele la borcan și dressingurile pentru salate conțin adesea conservanți, dar odată ce expiră, eficacitatea lor scade”.

Momentul în care expiră dressingurile pentru salate sau condimentele contează foarte mult dacă au fost deschise sau nu: „Dacă rămân sigilate, de obicei le poți folosi până la trei sau patru luni după data tipărită de «cel mai bine până la...» sau «de vânzare până la...». Odată deschise, aceste alimente ar trebui păstrate la frigider pentru a reduce riscul de stricăciune. Însă, în acest moment, durata de conservare este redusă la una sau două luni”.

Ingredientele contează mult și ele. De exemplu, un dressing pentru salate pe bază de maioneză nu va dura la fel de mult ca unul pe bază de ulei.

Carnea crudă

Dacă ai cumpărat vreodată carne crudă și ai pus-o în frigider, dar au trecut câteva zile înainte să o gătești, probabil te-ai întrebat când ajunge la punctul în care trebuie să o arunci, fără să o folosești complet.

„Carnea crudă, în general, rezistă între una și două zile pentru carne tocată și între trei și cinci zile pentru biftec, cotlete și fripturi”, explică Isabel Smith. Dacă îngheți carnea, însă, poate dura luni de zile până să se altereze.

Resturile cu carne gătită

Dacă prin frigider ai o ciorbă rămasă pe care ai făcut-o cu carne tocată sau pui pe care l-ai gătit acum câteva seri, știi dacă mai este sigură de consum? Smith spune că în cazul cărnii gătite aceasta rezistă aproximativ trei până la patru zile în frigider. La fel ca în cazul altor alimente, este însă indicat să verifici resturile pentru mucegai sau schimbări în miros, culoare și textură pentru a decide dacă este încă sigur de consumat sau nu.

Mezelurile

Mezelurile sunt alte alimente care pot sta în frigider o perioadă lungă de timp înainte să pară că s-au stricat, dar experții atrag atenție că cel mai indicat este să fie consumate înainte de data de expirare indicată pe ambalaj: „Mezelurile pot găzdui Listeria chiar și când sunt refrigerate!”.

Ouăle

Poate fi complicat să știi când expiră ouăle, dar ele nu durează pentru totdeauna. Ele pot duce la otrăvire cu Salmonella, avertizează specialiștii. Bine de știut este faptul că ouăle rezistă în mod obișnuit trei până la cinci săptămâni de la data de ambalare. Dacă a trecut data de expirare, este mai bine să nu le mai consumi.

Salatele preambalate

„Salatele preambalate pot deveni rapid terenuri de reproducere pentru bacteriile periculoase”, mai spune dieteticianul Isabel Smith.

Este mai bine să le consumi în câteva zile după achiziționare. Dacă a trecut data de expirare sau salata a devenit maro sau lipicioasă, este mai bine să nu o mai mănânci.

Peștele și fructele de mare

„Peștele proaspăt este unul dintre cele mai perisabile alimente”, atrage atenția Cara Harbstreet, adăugând că este mai bine să-l gătești în una până la două zile de la achiziționare. Dacă nu poți găti peștele în câteva zile, recomandat este să-l îngheți pentru a-l putea decongela și mânca mai târziu: „După ce este gătit, peștele rezistă trei până la patru zile”.

Însă, chiar respectând acest sfat, este totuși important să folosești propria ta judecată când vine vorba de pește și fructe de mare: „Peștele care este vizibil mucegăit, foarte decolorat, extrem de mirositor sau foarte lipicios, probabil nu este salvabil chiar și cu un proces de gătire complet”.

Produsele de patiserie cu cremă

Produsele de patiserie umplute cu cremă, precum eclerele sau torturile, trebuie consumate rapid, deoarece crema din acestea poate deveni un mediu propice pentru bacterii. Consumați-le înainte de data de expirare și păstrați-le la frigider!

Sucurile nepasteurizate

Sucurile nepasteurizate nu sunt tratate pentru a elimina bacteriile, astfel că pot deveni periculoase după data de expirare. Consumați-le în termenul indicat pentru a evita riscurile de sănătate.

Alimentele gata preparate

Mâncărurile gata preparate, fie ele cumpărate sau gătite acasă, trebuie consumate sau congelate înainte de data de expirare. După această dată, riscul de dezvoltare a bacteriilor crește, ceea ce poate duce la intoxicații alimentare.

Aceste alimente devin periculoase dacă sunt consumate după data de expirare. Este important să respectați termenele de valabilitate și să vă asigurați că păstrați alimentele în condiții adecvate pentru a evita orice probleme ulterioare.

Conservele

Poate ai conserve în cămară de ani de zile. Nu ar trebui să dureze atât de mult?

„În timp ce alimentele conservate pot dura mult timp, conservele care sunt înfundate, ruginite sau umflate pot indica un risc de botulism”, mai atrage atenția Isabel Smith. Așa că asigură-te că verifici conservele înainte să le deschizi!

Pentru a fi mai sigur, cel mai bine este să iei în serios datele de expirare ale alimentelor. În plus, inspectează alimentele și dacă au suferit schimbări în ceea ce privește aspectul, mirosul ori textura, este mai bine să le arunci! Astfel, ai mult mai puține șanse să ai probleme digestive (sau chiar mai rău). Când vine vorba de alimente, siguranța este pe primul loc!

Pe platforma Protecției Consumatorului „Infocons” puteți un ghid al consumatorului privind perioada de valabilitate și pentru alte produse, precum cele cosmetice, spre exemplu, ori „Ghidul consumatorului responsabil” despre importanța etichetelor produselor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite