200 de persoane protestează în Piața Victoriei pentru înscrierea Roșiei Montane pe lista UNESCO. Mâine e ultima zi când Guvernul Orban poate face acest lucru

200 de persoane protestează în Piața Victoriei pentru înscrierea Roșiei Montane pe lista UNESCO. Mâine e ultima zi când Guvernul Orban poate face acest lucru

Circa 200 de persoane protestează, joi seară, în Piața Victoriei din fața Guvernului, cerând înscrierea Roșiei Montane pe Lista UNESCO. Ei poartă un banner uriaș și strigă ”Uniți salvăm Roșia Montană”. Unii participanți au și steaguri ale României, scrie G4Media .

 
Înscrierea Roșiei Montane în lista Patrimoniului UNESCO poate fi făcută până vineri, 31 ianuarie, și ar însemna de facto interzicerea oricărei activități economice care ar aduce atingere patrimoniului cultural din localitate, inclusiv demararea vreunei exploatări miniere pentru extragerea zăcămintelor de aur și alte metale prețioase.
 
Gabriel Resources a declanșat procedura legală prin care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană.
 
Reamintim că proiectul aurifer de la Roșia Montană a fost stopat după protestele masive de stradă din 2013.
Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că Guvernul vrea înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO și că liberalii au susținut acest proiect, dar guvernele PSD l-au blocat. Tototdată, premierul a declarat că a solicitat ministrului Culturii să se consulte cu alte ministere şi mai ales cu cei care reprezintă România în litigiul înscris la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile: ”Compania care a dat în judecată statul român cere despăgubiri în valoare de 4 miliarde de dolari. Trebuie văzut dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară. Să nu creadă nimeni că noi nu am dori înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO”, a declarat Orban.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?