Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

2016, cel mai bun an al pieței imobiliare locale din 2008 până acum, cu livrări de un milion de metri pătrați (studiu)

Livrările de spații de retail, logistice și de birouri din acest an s-au ridicat la 956.000 de metri pătrați, în creștere cu 88% față de 2015, marcând astfel cel mai bun an al pieței imobiliare locale din 2008 până în prezent, potrivit analizei unei companii imobiliare, remisă miercuri AGERPRES.

2016 a fost un an cu livrări în creștere semnificativă pe toate segmentele pieței imobiliare, excepție făcând spațiile de birouri din afara Bucureștiului, segment care venea după un an 2015 cu livrări record.

Pentru sectorul spațiilor industriale și logistice a fost cel mai bun an din istoria pieței imobiliare locale, cu livrări de aproximativ 380.000 mp, creșterea consumului, dar și o cerere mai mare din sectorul industrial, generând un nou val de investiții "la cheie", dar și speculative, semn că investitorii și-au recăpătat încrederea în potențialul acestei piețe.

La nivelul tuturor sectoarelor imobiliare analizate, aproximativ 60% din spații au fost construite în București și în împrejurimile Capitalei.

Cea mai mare creștere a livrărilor față de anul precedent, de 240%, a consemnat-o sectorul de birouri din București, spațiile noi cumulând o suprafață de circa 290.000 mp.

"Chiar dacă a fost un an cu livrări semnificative, noile spații de birouri au fost rapid absorbite, păstrând astfel rata de neocupare stabilă, în timp ce chiriile au înregistrat chiar o ușoară creștere în zonele centrale și semi-centrale. Pentru 2017 vedem o piață dinamică, cu noi companii care analizează intrarea pe piață și chiriași existenți care caută să se consolideze având planuri de creștere a spațiului ocupat cu procente cuprinse între 20% și 50%. Companiile cărora le expiră contractele de închiriere la finalul anului viitor și chiar în prima parte a anului 2018 sunt deja în piață pentru a-și evalua opțiunile", spun reprezentanții agenției imobiliare.

Proiectele de 370.000 mp finalizate anul acesta în sectorul logistic și industrial reprezintă echivalentul livrărilor din precedenții cinci ani (2011 — 2015) la un loc, conform analizei realizate de DTZ Echinox , iar ritmul susținut de dezvoltare se va menține și în 2017.

Aproape 190.000 mp, reprezentând jumătate din spațiile logistice și industriale finalizate în acest an, au fost dezvoltați în București, după o perioadă de șapte ani în care livrările cumulate au fost de doar 90.000 mp, ceea ce reprezintă foarte puțin pentru o capitală europeană. Tendința de dezvoltare a pieței logistice se menține și pentru 2017, când DTZ Echinox estimează un nivel al livrărilor la același nivel, focusul investitorilor fiind pe București, Cluj și Timișoara, secondate de Sibiu și Brașov.

Chiar dacă este departe de cifrele atinse în perioada de boom, și sectorul de retail a avut o evoluție importantă în 2016, nivelul livrărilor, de 237.000 mp, fiind în creștere cu 40% comparativ cu 2015.

Pentru perioada următoare, analiștii estimează o intensificare a dezvoltării segmentelor de parcuri de retail și convenience centres, mai slab reprezentate în România, comparativ cu alte piețe din regiune. În 2017, focusul va fi direcționat către orașele secundare și terțiare unde nu există o componentă modernă de retail sau este slab reprezentată, precum și către orașele mari unde dezvoltatorii se vor concentra pe proiecte complementare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO GRAV, semne de DICTATURĂ! Opt milițieni l-au ridicat ABUZIV din stradă pe Marian Moroșanu și l-au dus la…

2 Ce se pregătește în PSD? Firea, întâlnire de taină cu Viorica Dăncilă! Ce pun la cale? Dragnea, pe făraș?

3 Imagini DRAMATICE! Jurnalistă de la Radio România luată cu salvarea după ce a fost scoasă de pe post pentru că…

4 EXPLOZIV! Augustin Zegrean: Modificarea Codurilor penale transformă România într-un paradis al infractorilor …

5 PSD spune că poporul e de vină! Argumentele lui Iordache pentru modificările la Codurile penale: Știți cum sun…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan