21 de ani de la atacurile teroriste din SUA. Ciucă: România a fost si rămâne solidară Statelor Unite

21 de ani de la atacurile teroriste din SUA. Ciucă: România a fost si rămâne solidară Statelor Unite

În mesajul transmis la 21 de ani de la atacurile teroriste din SUA, Nicolae Ciucă amintește de importanța parteneriatului strategic România-SUA și de participarea militarilor români în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan.

Nicolae Ciucă alături de Ministrul Apărării al SUA

"Au trecut 21 de ani de la atacurile teroriste care au însemnat șoc, teamă și durere pentru întreaga lume. Tragedia națiunii americane, împărtășită de întreaga planetă, a lovit în fibra libertății și democrației – încrederea și respectul față de celălalt.

Cinstim memoria celor care au plecat dintre noi și suntem alături de supraviețuitorii și salvatorii atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001", transmite premierul României.

Nicolae Ciucă susţine că timpul scurs de la atentate a însemnat "o tranziție lungă și anevoioasă de la șoc și teamă până la echilibru și solidaritate: între cetățenii planetei și între națiunile lumii".

În acest context, premierul României a făcut referire la parteneriatul strategic România-SUA, precum şi la implicarea militarilor Români în războiul contra terorismului, declanşat în urma acestor atacuri teroriste, prin participarea la misiuni în Irak şi Afganistan.

Aprecieri pentru militarii români

"Soliditatea comunității internaționale a fost dovedită din nou prin modul concertat în care amenințările la adresa păcii și securității internaționale au fost adresate, într-o luptă necontenită împotriva terorismului și pentru protejarea democrației.

România a fost si rămâne solidară Statelor Unite ale Americii.

Militarii noștri, în misiuni dintre cele mai complexe, au dovedit profesionalism și dedicare, contribuind la apărarea păcii și valorilor democratice. În cele mai importante misiuni, în Irak și Afghanistan, militarii români au fost solidari față de partenerul american, luptând alături de societățile democratice împotriva terorismului și pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale. Camarazilor mei le sunt recunoscător și încă o dată le mulțumesc!

Spiritul lor de sacrificiu ne inspiră și astăzi când trăim din nou în realitatea războiului din apropierea granițelor. Iar exemplul lor ne arată că solidaritatea și umanitatea sunt cheia către poarta securității regionale și globale.

Parteneriatul strategic România-SUA continuă să fie un pivot pentru stabilitatea în regiune și pe continent, mai ales în contextul războiului din Ucraina. România este acum un teritoriu securizat, un stat care are capacitatea să-și apere cetățenii și teritoriul în această perioadă dificilă, să fie linie de siguranță a Uniunii Europene.

Lecția celor 21 de ani, în care toate societățile democratice s-au coalizat împotriva terorismului, ne este călăuză pentru conviețuirea în pace și siguranță", a transmis prim-ministrul României.

Aproape 3000 de decese

Pe 11 septembrie 2001, în SUA, au avut loc mai multe atacuri teroriste, 19 terorişti ai grupări Al-Qaida deturnând patru linii aeriene comerciale, dintre care două fiind prăbuşite în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. În total, au murit peste 2.970 de persoane. La acel moment, climatul de securitate internaţional s-a schimbat, SUA declanşând o amplă operaţiune împotriva terorismului, susţinută şi de statele partenere, inclusiv România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”