2,5 secunde fatale pentru Shinzo Abe. Moartea celui mai longeviv premier al Japoniei, rezultatul  unor deficienţe de securitate FOTO VIDEO

2,5 secunde fatale pentru Shinzo Abe. Moartea celui mai longeviv premier al Japoniei, rezultatul  unor deficienţe de securitate FOTO VIDEO

Potrivit specialiştilor japonezi şi internaţionali, menţionaţi de Reuters, eşecul de a-l proteja pe fostul premier japonez de cea de-a doua serie de împuşcături este rezultatul unor deficienţe în securitatea lui Abe.

Autorităţile japoneze, inclusiv premierul Fumio Kishida, au admis că au existat deficienţe de securitate, iar poliţia a demarat o anchetă, conform Reuters .

De asemenea, Reuters a vorbit cu şase martori şi a analizat mai multe clipuri video disponibile online, filmate din diverse unghiuri, pentru a vedea cum au fost aplicate măsurile de securitate înainte de împuşcarea lui Abe.

În timp ce Shinzo Abe susţinea un discurs la Nara, bărbatul identificat de poliţie drept Tetsuya Yamagami a putut ajunge la câţiva metri de Abe, având asupra sa o armă, conform unor imagini video.

„Ar fi trebuit să-l vadă pe atacator mergând intenţionat în spatele lui Shinzo Abe şi să intervină”, a afirmat Kenneth Bombace, liderul Global Threat Solutions, care i-a asigurat securitatea lui Joe Biden când era candidat la preşedinţie.

Yamagami a ajuns la circa 7 metri de fostul premier japonez înainte să tragă primul foc şi să rateze, au afirmat surse din anchetă. Apoi, a urmat al doilea foc, care a lovit, la circa 5 metri. Gărzile de corp nu păreau să fi alcătuit un cerc de securitate în jurul lui Abe, a afirmat John Soltys, fost ofiţer Navy SEAL şi CIA actual vicepreşedinte la firma de securitate Prosegur: „Nu supravegheau deloc mulţimea”, a mai adăugat Soltys.

Înregistrările video au surprins momentul când, după prima împuşcătură, Abe s-a întors şi a privit peste umărul stâng. În acel moment, două gărzi de corp încercau să se interpună între el şi atacator, în vreme ce alţi doi se îndreptau spre cel din urmă.

În ciuda faptului că echipa de securitate a lui Abe l-a prins pe atacator după câteva clipe şi l-a reţinut, a fost „o reacţie greşită” ca parte a protocolului de securitate să meargă spre atacator în loc să se îndrepte spre fostul premier japonez pentru a-l proteja, a afirmat Mitsuru Fukuda, profesor la Universitatea Nihon, specializat în managementul crizelor şi terorism.

Nu a existat suficientă securitate, „dar nici un sentiment de pericol”, a afirmat Yasuhiro Sasaki, fost poliţist în prefectura Saitama de lângă Tokyo, care se ocupa de securitatea celebrităţilor. „Nimeni nu a mers acolo unde era Abe”, a mai adăugat Sasaki.

Agenţia Naţională de Poliţie, care monitorizează forţele locale de poliţie, a afirmat că omorârea lui Abe a fost urmarea faptului că poliţia nu şi-a îndeplinit responsabilitatea. De asemenea, Agenţia a declarat că a întemeiat o echipă pentru a revizui măsurile de securitate şi protecţie şi pentru a lua în considerare măsuri concrete pentru a preveni repetarea unui astfel de incident grav.

„Recunoaştem că au existat probleme nu numai în răspunsul la faţa locului, cum ar fi configurarea securităţii şi protecţiei, desfăşurarea personalului şi procedurile fundamentale de securitate, ci şi în modul în care a fost implicată Agenţia Naţională de Poliţie”, se arată în comunicat, conform Reuters.

Reuters nu l-a putut contacta pe Yamaagami, care a rămas în custodia poliţiei.

În imagini se pot observa patru gărzi de corp în zona în care Abe îşi susţinea discursul, conform lui Koichi Ito, fost sergent la echipa specială de asalt a Departamentului de Poliţie Metropolitană din Tokyo, actual consultant de securitate.

Ito a afirmat că echipa de securitate ar fi putut împiedica seria de împuşcături dacă ar fi fost atentă şi ar fi comunicat.

„Chiar dacă au ratat asta, a existat o fereastră de mai mult de două secunde înainte de al doilea atac, aşa că cu siguranţă ar fi putut preveni asta. Dacă Abe ar fi fost protejat corespunzător, ar fi putut fi evitată această tragedie”, a afirmat el.

Când fostul prim-ministru a început să vorbească, Yamagami a putut fi surprins în imaginile video, în fundal, bătând din palme.

În timp ce atacatorul se îndrepta spre Abe, echipa de securitate nu părea să ia măsuri, conform imaginilor surprinse.

Potrivit unui membru al Serviciului de Securitate Diplomatică al SUA, care protejează diplomaţii şi demnitarii străini, Abe ar fi trebuit să aibă o gardă de corp personală pentru protecţia sa.

Shinzo Abe a fost liderul Partidului Liberal Democrat. Primul său mandat de prim-ministru a durat un an, acesta demisionând brusc în anul 2007. Însă, a revenit pentru un nou mandat în anul 2012 şi a rămas la putere până în anul 2020, când a demisionat din cauza problemelor de sănătate.

Fostul premier, Shinzo Abe, în timpul ultimului său discurs în fața gării Kintetsu, din Nara, vestul Japoniei. FOTO EPA-EFE

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”