5 polițiști, arestați după revoltele din Marsilia. Sunt acuzați că au ucis un bărbat care nici nu ar fi participat la proteste

5 polițiști, arestați după revoltele din Marsilia. Sunt acuzați că au ucis un bărbat care nici nu ar fi participat la proteste

Mohamed Bendriss a intrat în stop cardiac, probabil după ce a fost lovit de un proiectil de poliție „de tip flash-ball”, arată ancheta procurorilor. Din primele cercetări, el nu ar fi participat la protestele stradale.

Revoltele stradale din Marsilia FOTO Captură Youtube

Cinci ofițeri de poliție din Marsilia au fost reținuți, după ce un tânăr de numai 27 de ani a murit în timpul revoltelor de la 1 iulie. Aceștia se numărau printre cei 20 de membri ai unității tactice de elită Raid (cercetare, asistență, intervenție, descurajare), care au fost audiați cu privire la rănile suferite de Mohamed Bendriss, notează The Guardian .

Procurorul care se ocupă de acest caz a sugerat că este „probabil” Bendriss să fi murit după „un șoc violent la nivelul toracelui cauzat de un proiectil de tip „flash-ball””, o armă controversată a poliției. Din această cauză el ar fi intrat în stop cardiac.

Protestele violente au luat amploare în centrul orașului Marsilia la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, după moartea tânărului Nahel Merzouk, în vârstă de 17 ani, la Paris. El a fost împușcat de forțele de ordine, după o oprire în trafic.

S-a raportat că Bendriss se plimba cu scuterul în oraș la momentul revoltelor. A fost găsit mort, după ce s-a simțit rău în afara casei mamei sale. O examinare post-mortem a descoperit urme ale unei leziuni toracice despre care se crede că ar fi fost cauzată de arma poliției cunoscută în Franța ca LBD (lanceur de balle de défense) și care trage gloanțe mari de cauciuc.

A fost deschisă o anchetă cu privire la acuzațiile de cauzare a morții prin „utilizarea sau amenințarea unei arme”. Mai mulți ofițeri și civili au depus mărturie, a adăugat procurorul într-un comunicat.

În acea noapte au avut loc revolte și jafuri în zonă, dar nu este posibil să se stabilească dacă victima a luat parte sau dacă era doar în trecere, în acea zonă”, a spus procurorul.

Potrivit lui Kaouther Ben Mohamed, președintele Angry Marseille, cel care a organizat un marș de protest după împușcarea lui Nahel, mama lui Bendriss ar fi spus că fiul ei nu a luat parte la revolte.

Polițiștii, anchetați și în alte cazuri de violență

Ancheta vine după ce patru ofițeri de poliție din Marsilia au fost investigați oficial pentru violență împotriva unui bărbat pe nume Hedi, în vârstă de 22 de ani, care a suferit răni grave la nivelul craniului, după ce ar fi fost bătut de poliție și lovit cu un flash-ball.

Trei dintre ei au fost eliberați preventiv, dar ținerea în custodie a celui de-al patrulea ofițer i-a determinat pe colegi să intre în concediu medical, în semn de protest. Ofițerul a recunoscut că a tras LBD, dar a spus că nu a văzut pe nimeni rănit.

O a treia anchetă a fost dispusă după ce Abdelkarim Y., în vârstă de 22 de ani, unul dintre verii lui Bendriss, și-a pierdut un ochi. El a fost lovit și el de un LBD, în noaptea de 30 iunie.

Partenera de viață a tânărului ucis așteaptă al doilea copil. Avocatul ei, Arié Alimi, a spus că revoltele și jafurile din Marsilia nu pot justifica rănile lui Bendriss și ale vărului său. „Este incontestabil astăzi că nici Abdelkarim, nici Mohamed nu au comis vreo pagubă sau violență”, a declarat acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat