A crescut proporția europenilor care cred că apartenența lor la UE este ''un lucru bun'' (sondaj Ifop)

Proporția europenilor care cred că apartenența lor la Uniunea Europeană este ''un lucru bun'' a crescut sensibil din 2014, indică un studiu realizat în șase țări de institutul Ifop în zilele care au urmat după votul britanicilor privind ieșirea din UE (Brexit), relatează AFP.

Această apartenență este ''mai degrabă un lucru bun'' pentru 67 % dintre francezi (plus 19 % în raport cu un sondaj realizat în ianuarie 2014), 81 % dintre germani (+18 %) și spanioli (+ 9 %), 59 % italieni (+4 %), 75 % belgieni (+20 %) și 89 % polonezi (nu există o comparație cu 2014).

Ancheta a fost întreprinsă în cele șase țări în perioada 28 iunie-6 iulie, în zilele care au urmat după referendumul din 23 iunie, pentru Fondation Jean Jaures și Fondation européenne d'études progressistes.

Întrebați despre sentimentul lor referitor la apartenența lor la Uniunea Europeană, persoanele chestionate au ales să răspundă că ea este ''mai degrabă un lucru bun'' sau ''mai degrabă un lucru rău'', fără o altă alternativă.

În toate țările unde a avut loc sondajul, majoritatea persoanelor ar vota pentru rămânerea în UE dacă ar fi organizat un referendum (53 % francezi, 65 % germani, 52 % italieni, 67 % spanioli, 61 % belgieni, 84 % polonezi). Doar 26 % francezi, 18 % germani, 31 % italieni, 17 % spanioli, 19 % belgieni și 16 % polonezi ar vota în schimb pentru ieșirea țărilor lor din UE, în timp ce restul nu s-au pronunțat.

Referitor la atitudinea pe care ei doresc ca UE s-o adopte în negocierile de separare de Marea Britanie, persoanele chestionate au răspuns într-un mod contrastant. Astfel, 53 % dintre francezi, 55 % germani și 51% spanioli au spus că doresc ca UE ''să nu facă nici o concesie'' britanicilor, spre deosebire de 47 % dintre italieni și belgieni și 27 % polonezi care au o opinie contrară.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

2 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

3 Curvăsăria îngroapă România! Fosta „chinezului” din Guvernul PSD, dată afară din directoratul Transelectrica d…

4 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

5 BREAKING / Meleșcanu ar putea fi demis de la șefia Senatului prin decizie a CCR! Judecătorul raportor, Daniel Mo…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc