A crescut proporția europenilor care cred că apartenența lor la UE este ''un lucru bun'' (sondaj Ifop)

A crescut proporția europenilor care cred că apartenența lor la UE este ''un lucru bun'' (sondaj Ifop)

Proporția europenilor care cred că apartenența lor la Uniunea Europeană este ''un lucru bun'' a crescut sensibil din 2014, indică un studiu realizat în șase țări de institutul Ifop în zilele care au urmat după votul britanicilor privind ieșirea din UE (Brexit), relatează AFP.

Această apartenență este ''mai degrabă un lucru bun'' pentru 67 % dintre francezi (plus 19 % în raport cu un sondaj realizat în ianuarie 2014), 81 % dintre germani (+18 %) și spanioli (+ 9 %), 59 % italieni (+4 %), 75 % belgieni (+20 %) și 89 % polonezi (nu există o comparație cu 2014).

Ancheta a fost întreprinsă în cele șase țări în perioada 28 iunie-6 iulie, în zilele care au urmat după referendumul din 23 iunie, pentru Fondation Jean Jaures și Fondation européenne d'études progressistes.

Întrebați despre sentimentul lor referitor la apartenența lor la Uniunea Europeană, persoanele chestionate au ales să răspundă că ea este ''mai degrabă un lucru bun'' sau ''mai degrabă un lucru rău'', fără o altă alternativă.

În toate țările unde a avut loc sondajul, majoritatea persoanelor ar vota pentru rămânerea în UE dacă ar fi organizat un referendum (53 % francezi, 65 % germani, 52 % italieni, 67 % spanioli, 61 % belgieni, 84 % polonezi). Doar 26 % francezi, 18 % germani, 31 % italieni, 17 % spanioli, 19 % belgieni și 16 % polonezi ar vota în schimb pentru ieșirea țărilor lor din UE, în timp ce restul nu s-au pronunțat.

Referitor la atitudinea pe care ei doresc ca UE s-o adopte în negocierile de separare de Marea Britanie, persoanele chestionate au răspuns într-un mod contrastant. Astfel, 53 % dintre francezi, 55 % germani și 51% spanioli au spus că doresc ca UE ''să nu facă nici o concesie'' britanicilor, spre deosebire de 47 % dintre italieni și belgieni și 27 % polonezi care au o opinie contrară.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Om de afaceri și cadru universitar, mort la doar 47 de ani după ce a căzut cu bicicleta

2 Da, Maia Sandu este...

3 Detaliul stupid din pașapoartele spionilor ruși, care-i dă de gol cu sutele

4 Cine ar fi noua iubită a lui Boncea după despărțirea de Loredana Groza

5 Vine uraganul? / Semne că piața imobiliară americană ar avea probleme