„A fost confirmată invizibilitatea pe radar a avionului”/Rusia ar fi folosit avionul său „stealth” Suhoi Su-57 contra sistemelor antiaeriene ucrainene

„A fost confirmată invizibilitatea pe radar a avionului”/Rusia ar fi folosit avionul său „stealth” Suhoi Su-57 contra sistemelor antiaeriene ucrainene

Rusia ar fi folosit patru avioane „invizibile” de generația a cincea Suhoi Su-57 formate „într-o singură rețea de informații” pentru a distruge sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, susține publicația rusească Ria Novosti care citează surse care cunosc situația din interiorul forțelor armate.

Su-57Foto: Wikimedia Commons
  • „În timpul unei operațiuni speciale în Ucraina, Rusia a desfășurat o misiune de patru avioane de luptă Su-57 conectate într-o singură rețea de informații pentru a distruge sistemele de apărare aeriană, a declarat o sursă informată”, informează publicația RIA Novosti .
  • Sursa a menționat că „combinarea aeronavei într-o singură rețea de informații crește eficiența identificării și lovirii țintelor” și a mai precizat că prin această misiune s-a confirmat vizibilitatea redusă a avionului Su-57 pe radar.

Anterior, presa din Rusia raportase că avioanele Su-57 au fost folosite în Ucraina, dar „în afara zonei active ale sistemelor de apărare aeriană inamice”.

Cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă a Ucrainei este sistemul S-300PT, un sistem al cărui radar poate depista mai toate aeronavele convenționale ale Rusiei. Niciodată până acum într-o situație de conflict nu a fost testată vizibilitatea pe radar al unui avion cu tehnologie „stealth” precum Su-57.

Avionul Su-57 a intrat oficial în dotarea și operarea forțelor rusești abia din 2020, deși el a fost folosit în teste în anii anteriori, inclusiv în Siria, fără a fi implicat direct în lupte.

Forțele Aeriene Ruse operează în prezent cinci astfel de avioane și ar urma să primească alte 20 de aeronave Su-57 până la finalul anului 2024, iar până în 2028 numărul total al acestor avioane ar urma să ajungă la 76 de unități.

Su-57, primul și singurul avion „stealth” al Rusiei

Avionul Suhoi Su-57 este considerat a fi primul și singurul avion de generația a 5-a al Rusiei și primul avion care folosește tehnologie „Stealth” (n.r. invizibilă la radar / greu de detectat). Din generația a 5-a de avioane, la nivel mondial, sunt modele precum F-22 Raptor, F-35 Lightning II, Chengdu J-20 sau Shenyang FC-31.

Su-57 are un radar AESA, un tun de 30mm, 6 poziții interne pentru armamente și 6 poziții externe sub aripi. Avionul e capabil de viteze supersonice de Mach 2 la altitudine înaltă și de 1,2 Mach viteză de supercroazieră. Cu viteză supersonică avionul are o rază operațională de circa 1.500 de km (3.500km subsonic, în configurația stealth fără rezervoare externe).

Avionul poate opera până la 20.000 metri altitudine și suportă supraforțe de 9G+.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”