A fost dezvăluit documentul în care criminalul de război nazist Eichmann cerea autorităților israeliene să fie grațiat

A fost dezvăluit documentul în care criminalul de război nazist Eichmann cerea autorităților israeliene să fie grațiat

Criminalul de război nazist Adolf Eichmann a cerut într-un manuscris adresat președintelui israelian din acea vreme Yitzhak Ben-Zvi să fie grațiat, cu două zile înainte de a fi executat prin spânzurare în 1962, potrivit documentului dezvăluit de Israel, relatează EFE. Documentul original scris de mână, alături de alte acte și note personale care i-au aparținut fostului șef al statului israelian Ben-Zvi, a fost dezvăluit la sediul președinției israeliene, în prezența actualului șef de stat, Reuven Rivlin, într-o ceremonie desfășurată la 27 ianuarie, în care se marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 

Cererea de grațiere a fost înaintată de Eichmann după ce fusese găsit vinovat de 11 capete de acuzare, printre care crime împotriva poporului evreu, împotriva umanității și de război. Eichmann, membru al partidului nazist și colonel SS, fusese răpit de agenții Mossad în 1960 în Argentina și adus în Israel.

După proces și după pronunțarea sentinței, Eichmann a fost spânzurat în noaptea de 31 mai spre 1 iunie în 1962. El a fost găsit responsabil direct al planului cunoscut drept "soluția finală", care viza Polonia și transportarea deportaților în lagărele de concentrare naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

În cererea de grațiere Eichmann preciza: "Judecătorii au comis o greșeală critică când mi-au judecat personalitatea, având în vedere că nu se puteau pune ei înșiși în momentul și în situația în care m-am aflat în anii de război". "Nu am dat niciodată ordine în nume propriu. În cazul în care aș fi fost, cum au precizat judecătorii, o forță fanatică ce a condus la persecutarea evreilor, acest lucru s-ar fi reflectat printr-o promovare sau o altă recunoaștere a mea, dar nu am primit niciodată vreun beneficiu", a pledat în favoarea sa criminalul nazist.

Fostul președinte Ben-Zvi a respins cererea printr-o scrisoare concisă, în care sublinia că "după ce a studiat cererea de grațiere privind cazul lui Adolf Eichmann și după ce a analizat toate materialele puse la dispoziție, a ajuns la concluzia că nu există nicio justificare pentru a-i acorda iertarea sau pentru a-i schimba pedeapsa" dictată de curtea israeliană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro