A fost identificată o genă care ar explica decalajul dintre aspectul fizic și vârsta reală

A fost identificată o genă care ar explica decalajul dintre aspectul fizic și vârsta reală

O echipă de cercetători olandezi a identificat pentru prima oară o genă care ar explica parțial decalajul dintre aspectul fizic și vârsta reală, cu alte cuvinte de ce oamenii par mai bătrâni decât sunt. "Studii anterioare au arătat deja că vârsta percepută depinde aproape în aceeași măsură de factori de mediu și de factori genetici, iar aceste cercetări sunt primele care stabilesc o legătură între perceperea bătrâneții și o genă specifică", relatează Le Qutidien du Medecin, preluat luni de passionsante.be.

Cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au studiat circa 8 milioane de variații generice la aproape 3.000 de adulți cu vârsta medie de 65 de ani. Vârsta cronologică (cea reală) a fost comparată cu vârsta percepută (pe bază de fotografii și în funcție de riduri și de aspectul pielii) și cu variațiile genetice. A fost izolată o anumită genă, cel mai strâns legată de perceperea vârstei: MC1R, bine cunoscută pentru rolul ei în colorarea părului roșcat și a tenului palid. Prezența unor variante ale acestei gene ar explica faptul că unele persoane par mai bătrâne decât vârsta lor reală.

Rezultatele au fost verificate și confirmate pe alte două grupuri, din Germania și din Marea Britanie, asocierea fiind independentă de vârstă, sex, culoarea pielii sau gradul de expunere la soare. "În afară de rolul său în producerea de melanină (culoarea pielii și ten), gena MC1R este implicată și în alte procese biologice, cum ar fi inflamarea și repararea ADN-ului, ceea ce ar putea explica legătura cu vârsta percepută", subliniază Le Quotidien du Medecin. Dincolo de acest aspect, continuarea cercetărilor ar urma să contribuie la o mai bună înțelegere a procesului de îmbătrânire, încheie passionsante.be .

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Ana Bîgu, editor online: Gabriela Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa