A început procesul în care Christine Lagarde este acuzată de "neglijență"

Procesul în care actualul director general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, este acuzată de neglijență, într-un dosar de arbitraj care datează din perioada în care aceasta ocupa postul de ministru al Economiei, a început luni la Paris, transmit AFP și Reuters.

Christine Lagarde nu a făcut nicio declarație la sosirea sa la sediul Curții de Justiție a Republicii Franceze (CJR), singura instanță abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor.

Apărarea fostului ministru al Economiei va cere amânarea procesului. Potrivit avocaților lui Christine Lagarde, trebuie mai întâi judecat omul de afaceri Bernard Tapie precum și alți oameni de afaceri bănuiți că au deturnat peste 400 de milioane de euro în 2008.

Fostului ministru al Economiei i se reproșează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiție, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie și Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacție ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție, susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.

Într-un reportaj difuzat duminică seara pe postul de televiziune France 2, înainte de debutul procesului, directorul general al FMI s-a declarat încrezătoare și hotărâtă. "Neglijența este un delict nonintențional. Cu toții putem fi puțin neglijenți într-un anumit moment al vieții. Cred că am încercat să îmi fac munca cel mai bine posibil, în limitele a ceea ce știam", a spus Christine Lagarde.

Directorul general al FMI riscă un an de închisoare și o amendă de 15.000 de euro. În cazul în care va fi condamnată la pedepsa maximă, vor apărea semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Christine Lagarde de a continua să dețină un post pe care predecesorul său, francezul Dominique Strauss Kahn, l-a părăsit în 2011 în urma acuzațiilor de agresiune sexuală.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMĂ ORĂ Premierul confirmă interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat!

2 Kovesi le băga la beci în secunda doi! / Documente / Cum au achitat judecătoarele de la Tribunalul Bihor o contabi…

3 SURSE Jaf la drumul mare! Peste 9000 de piloși PSD inventariați până acum în ministere și agențiile guvernamen…

4 Băsescu închide subiectul Năstase la Cotroceni: A fost un truc. Iohannis nu-l iubește, dar a vrut să dea un se…

5 HOPA! Ministrul Economiei o face muci pe Firea și spune că bate câmpii în privința termoficării! Frate, de und…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația