A murit baritonul Nicolae Constantinescu (fişă biografică)

A murit baritonul Nicolae Constantinescu (fişă biografică)

Baritonul Nicolae Constantinescu a murit la 19 martie 2022, la vârsta de 84 de ani.

"Opera Naţională Bucureşti se desparte astăzi (n. red. 19 martie) de cel care a fost unul dintre soliştii generaţiei de aur, baritonul Nicolae Constantinescu", este anunţul postat de ONB, pe pagina sa de Facebook.

Baritonul Nicolae Constantinescu s-a născut la Bucureşti, la 27 martie 1938.

A absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, secţia canto - unde l-a avut ca profesor pe legendarul Petre Ştefănescu-Goangă - şi clasa de operă condusă de Anghel Ionescu Arbore, conform site-ului http://www.cimec.ro/.

În perioada studenţiei, a debutat la Opera Naţională Bucureşti, în rolul "Enrico" din spectacolul "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti, confom paginii de Facebook a ONB.

Începând din septembrie 1969, a fost angajat al instituţiei lirice bucureştene.

A beneficiat, de asemenea, şi de îndrumarea maeştrilor Victoria Costescu-Duca şi Şerban Tassian. S-a numărat printre ultimii discipoli ai lui Petre Ştefănescu-Goangă, fiind unul dintre preferaţii săi. La comemorarea a 100 de ani de la naşterea lui Petre Ştefănescu-Goangă, Nicolae Constantinescu, în calitate de profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică, a organizat, în 2002, împreună cu studenţii clasei sale de canto, un recital omagial.

Printre rolurile pe care le-a interpretat, se numără: Enrico din "Lucia di Lammermoor"; Rodrigo din "Don Carlos"; Germont, Escamillo, Silvio, Alfio, Valentin, Guglielmo din "Cosě fan tutte"; Contele Almaviva din "Nunta lui Figaro"; Lescaut din "Manon" de Massenet; Biterolf din "Tannhäuser"; Heraldul din "Lohengrin"; Contele Robinson din "Căsătoria secretă" etc, mai scrie http://www.cimec.ro/.

Din repertoriul naţional, a propus interpretări puternice pentru personaje ca Bălcescu din opera omonimă, Tezeu din "Oedipe", Laertes din "Hamlet", Gheorghe din "Năpasta".

A abordat şi categoria liedului, din care au rămas înregistrate, în fonoteca Radiodifuziunii, creaţii de Hugo Wolf, Beethoven, Ceaikovski, Musorgski, Schumann, Paul Constantinescu, Jora, Felicia Donceanu, Bretan etc, mai indică sursa citată.

În afara ţării, a cântat în Germania, Polonia, Ungaria, Suedia, Bulgaria, Cehia, Slovacia.

Din 1990, Nicolae Constantinescu a fost profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

La 14 aprilie 2018, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti a găzduit un eveniment special, prilejuit de aniversarea celor 80 de ani ai baritonului Nicolae Constantinescu. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril; editor: Andreea Onogea, editor online: Simona Aruştei)

Sursa foto: Opera Națională București / facebook.com


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…