A murit fiul ultimului rege al Italiei. În ce scandaluri a fost implicat Vittorio Emanuele, duce de Savoia și Prinț de Napoli

A murit fiul ultimului rege al Italiei. În ce scandaluri a fost implicat Vittorio Emanuele, duce de Savoia și Prinț de Napoli

Vittorio Emanuele di Savoia a murit la vârsta de 86 de ani. Fiul lui Umberto al II-lea, ultimul rege al Italiei, și al Mariei Jose, ar fi împlinit 87 de ani la 12 februarie.

Fiul ultimului rege al Italiei a murit la vârsta de 86 de ani FOTO Profimedia

Decesul a avut loc la Geneva, după cum se arată într-o notă a "Casei Regale de Savoia": „La ora 07.05 în această dimineață, 3 februarie 2024, Alteța Sa Regală Vittorio Emanuele, Duce de Savoia și Prinț de Napoli, înconjurat de familia sa, a încetat din viață în pace la Geneva. Locul și data înmormântării vor fi anunțate cât mai curând posibil”.

Născut la 12 februarie 1937 la Napoli, Vittorio Emanuele de Savoia este fiul lui Umberto al II-lea, supranumit „Regele din mai” pentru că a rămas pe tron doar între 9 mai și 18 iunie 1946, în perioada dintre abdicarea lui Victor Emanuel al III-lea și rezultatul referendumului instituțional din 2 iunie, care a consfințit victoria Republicii.

După referendum, Vittorio Emanuele di Savoia a trăit în exil până la 15 martie 2003 , când a fost anulată cea de-a 13-a dispoziție care interzicea întoarcerea în Italia a descendenților de sex masculin și s-a întors în Italia după 57 de ani.

Vittorio Emanuele de Savoia, după 13 ani de logodnă, în ciuda opoziției tatălui său Umberto, s-a căsătorit cu Marina Doria în cadrul unei ceremonii civile la Las Vegas, la 11 ianuarie 1970, și într-o ceremonie religioasă la Teheran, la 7 octombrie 1971. Din căsătoria cu Marina Doria s-a născut fiul său Emanuele Filiberto în 1972.

Vânzări de arme și acuzații de crimă

Vittorio Emanuele di Savoia a fost în centrul mai multor scandaluri. În anii 1970, a fost anchetat pentru trafic internațional de arme în unele țări din Orientul Mijlociu aflate sub embargo. Ancheta s-a încheiat cu o demitere.

Vittorio Emanuele era un intermediar de afaceri în numele companiei Agusta și, datorită prieteniei sale cu șahul Persiei Reza Pahlavi, a fost implicat în acei ani în cumpărarea și vânzarea de elicoptere între Italia, Iran și alte țări arabe.

La 18 august 1978, a fost acuzat de crimă pentru că l-a împușcat pe tânărul german Dirk Hamer, în vârstă de 19 ani, pe insula Cavallo din Corsica.

A fost arestat sub acuzația de omucidere voluntară, abandonată în noiembrie 1991, când a fost achitat de Camera de Acuzare din Paris și condamnat la 6 luni de închisoare cu eliberare condiționată pentru port de armă de foc „în afara locuinței sale”.

La 21 iunie 2006, în timpul detenției în închisoarea din Potenza, a fost interceptată o conversație a fostului rege, în care recunoștea că a tras un foc de armă în picior, lăudându-se că a ieșit victorios din acest caz. Conținutul conversației a fost dezvăluit de Il Fatto Quotidiano.

La fel ca multe personalități ale clasei conducătoare italiene, Vittorio Emanuele era membru al lojei masonice P2 a lui Licio Gelli, cu 1.621 de membri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat