A murit fostul general SRI Gioni Popescu, considerat „tăticuțul” lui Sebastian Ghiță! În 2008 a fost trimis în judecată de DNA

A murit fostul general SRI Gioni Popescu, considerat „tăticuțul” lui Sebastian Ghiță! În 2008 a fost trimis în judecată de DNA

A murit fostul general SRI Gioni Popescu, considerat „tăticuțul” lui Sebastian Ghiță! În 2008 a fost trimis în judecată de DNA. Generalul in rezerva Ion „Gioni” Popescu, adjunct pentru logistica al multor directori SRI dupa 1989, a murit azi.

La data de 31 martie 2005, generalul cu patru stele Ion Theodor Popescu a fost eliberat din funcția de adjunct al directorului SRI și trecut în rezervă.

Generalul Popescu avea 71 de ani.

Amănunt: soția sa, Lucia Popescu, a fost judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ghiță despre relația cu Gioni Popescu într-un interviu cu Dan Tăpălagă pe HotNews, în 2014:

DT: Pe domnul Paltanea, fostul comandant al unitatii SRI Prahova, condamnat ulterior pentru legaturi cu mafia petrolului, implicat in afacerea Jimbolia, co-inculpat in dosarul Tracia Asesoft, cand l-ati cunoscut?
SG: Nu l-am cunoscut. L-am vazut doar de vreo doua ori, in trecere.

DT: In trecere. Pe unde trecea el, pe unde treceati dvs? Pe trotuar, asa?
SG: Odata isi cumpara nu stiu ce masina de spalat dintr-un magazin si imi cumparam si eu si mi l-a prezentat cineva, mi-a spus: uite, dansul este domnul Paltanea. Si dupa aceea l-am mai avzut o singura data, dupa ce incheiase conturile si treburile cu Serviciul Roman de Informatii si dupa ce fusese condamnat, cred. Tot asa, ne-am intersectat din intamplare. Asadar nu-l cunosc.

DT: Tot timpul din intamplare cu astia, sa stiti. Niciodata nu-i ceva programat.
SG: Pe altii ii cunosc.

DT: Gioni Popescu, fostul adjunct SRI?
SG: Il cunosc. L-am cunoscut mult mai tarziu.

DT: Tot pe la o masina de spalat, la o prezentare?
SG: Nu, mi l-a prezentat cineva la un eveniment.

DT: Au avut vreun rol in incurajarea afacerilor dvs?
SG: Inca mai suspectez ca dl Paltanea a avut un rol negativ.

DT: In ce sens?
SG: Cred ca nu am fost… Dansul se ocupa de Prahova, eu aveam ascensiune destul de accelerata. N-am o dovada directa, dar niciodata nu mi s-a parut ca a privit cu ochi buni ascensiunea mea.

DT: In schimb dl Popescu sa inteleg…
SG: L-am cunoscut dupa 10 ani in Bucuresti, nu avea nicio legatura cu inceputurile mele.

DT: Cum l-ati cunoscut?
SG: La un eveniment, pur si simplu. La un eveniment cu tehnica militara cred. Nu mai mi-aduc aminte nici eu atat de bine lucrurile. Nu stiu ce sa va spun atat de multe despre domnul Popescu, dar daca imi puneti intrebari, eu va raspund.

Popescu a fost trimis în judecată de DNA în 2008: 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

- gen. (r) MARIN IONEL, gen. (r) ZAMFIR DUMITRU, mr. MIU CĂTĂLIN-SPIRIDON – în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: înşelăciune, fals în declaraţii, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

- gen. (r) POPESCU ION, col. (r) TURCU VIRGIL şi lt. col. PANAITESCU MARIAN – în sarcina cărora s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2004 – martie 2005, în calitate de adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică, inculpatul Popescu Ion, prin întocmirea mai multor documente oficiale şi prin dispoziţii verbale, i-a determinat pe inculpaţii Turcu Virgil şi Panaitescu Marian, şeful Direcţiei Logistice din SRI, respectiv contabilul şef al Direcţiei Logistice, să închirieze şi să vândă ilegal, la preţuri subevaluate, trei apartamente situate în municipiul Bucureşti, str. Mihai Eminescu (zonă rezidenţială). Apartamentele au fost închiriate şi apoi vândute ilegal inculpaţilor Marin Ionel (fost adjunct al directorului SRI), Zamfir Dumitru (fost adjunct al directorului SRI) şi Miu Cătălin-Spiridon (fost consilier al inculpatului Zamfir Dumitru).

În baza unor declaraţii neadevărate, în perioada anilor 2002 – 2004, inculpaţii Marin Ionel, Zamfir Dumitru şi Miu Cătălin-Spiridon au închiriat cele trei locuinţe de serviciu, în această modalitate R.A. – A.P.P.S fiind prejudiciată cu suma de 268.106,5 RON. Aceştia au făcut declaraţii în care au omis să precizeze că deţineau în proprietate şi alte locuinţe.

În perioada 28 ianuarie – 21 martie 2005, inculpaţii Marin Ionel, Zamfir Dumitru şi Miu Cătălin-Spiridon au solicitat Direcţiei Logistică din SRI cumpărarea acestor locuinţe, depunând, în acest sens unele documente care conţineau menţiuni nereale. Direcţia de Logistică le-a vândut, în mod ilegal, aceste locuinţe de serviciu la un preţ subevaluat (subvenţionat) astfel că SRI a fost prejudiciat cu suma de 441.143, 35 RON.

Prin vânzarea ilegală a celor trei imobile la un preţ subevaluat (subvenţionat) a fost adus un prejudiciu în dauna SRI de 441.143,35 RON.

Cei trei inculpaţi au obţinut un avantaj patrimonial de aproximativ 1.900.000 euro.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra imobilelor deţinute de inculpaţii Marin Ionel, Zamfir Dumitru şi Miu Cătălin - Spiridon.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante