A murit generalul Andrei Kemenici, cel care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

A murit generalul Andrei Kemenici, cel care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

Andrei Kemenici, comandatul garnizoanei militare din Târgoviște, unde au fost ținuți prizonieri, în decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceauşescu, a încetat din viață miercuri, 11 august, la vârsta de 85 de ani.

Informația despre decesul acestuia a fost confirmată de către familia sa, care a transmis un mesaj de condoleanțe.

„A fost, este şi va rămâne în sufletele noastre. La bine şi la greu, ne-a fost tată, bunic, străbunic, soț, comandant, camarad. A ales să părăsească această lume la fel de demn cum a trăit. În linişte. Golul rămas în urma lui nu se poate măsura în cuvinte. Se simte şi se trăieşte cu fruntea sus, bărbăteşte şi demn, aşa cum ne-a învățat întotdeauna. Rămas bun! Să ne veghezi în continuare!”, au declarat membrii familiei.

La data de 22 decembrie 1989, Kemenici era ofiţer activ al Armatei Române şi avea gradul de colonel. Acesta era comandantul UM 01417, dar şi comandantul Garnizoanei Târgovişte, unde de la 22 decembrie, ora 18.30, şi până la 25 decembrie, ora 14.45, au fost ţinuţi sub pază soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu.

“După procesul şi execuţia Ceauşeştilor, Kemenici este autorul unei decizii cu iz comic. În perioada 22 – 25 decembrie a consumat zeci de lăzi cu muniţie pentru a se bate cu un inamic inexistent. Liceul din vecinătatea UM01417, de pe Aleea Trandafirilor, a fost ciuruit de jos şi până sus. Unitatea sa nu avea însă nicio urmă de glonţ. Aşa că a dat ordin ca pe faţada comandamentului să fie pictate anumite semne care să dea impresia că asupra unităţii s-a tras.

Iscusinţa meseriaşilor l-a dat de gol pentru că semnele de gloanţe au fost pictate numai până la înălţimea scării zugravului. Andrei Kemenici este acum pensionar şi îmbracă haina militară numai la parade la care sunt invitate şi cadrele în rezervă”, potrivit adevarultargoviste.ro.

Generalul în rezervă Andrei Kemenici s-a născut pe 25 noiembrie 1936 la Bicaz, în judeţul Neamţ. Acesta a absolvit şcoala de ofiţeri de Antiaeriană de la Braşov, iar în decembrie 1989 era ofițer activ în cadrul Armatei Române, cu grad de colonel.

În anul 2015, Andrei Kemenici a devenit cetățean de onoare al municipiului Târgoviște. Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 13 august, la ora 12.00, cu onoruri militare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...