A murit, la 94 de ani, medicul Ioan Pop de Popa, considerat fondatorul şcolii moderne de chirurgie cardiovasculară

A murit, la 94 de ani, medicul Ioan Pop de Popa, considerat fondatorul şcolii moderne de chirurgie cardiovasculară

Profesorul Ioan Pop de Popa, considerat drept fondatorul şcolii moderne de chirurgie cardiovasculară din România, a murit vineri, anunţă fundaţia care-i poartă numele.

„Profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit în Vinerea Mare, lăsând în urma sa o lume cu siguranţă mai sănătoasă, mai îndreptată către inventică şi inovaţie în beneficiul oamenilor şi, nu în ultimul rând, o lume cu o inimă mai bună. (…) Inima mare a Domnului Profesor va continua să bată prin fiecare dintre noi, cei care am avut şansa de a-i fi aproape, de ne lăsa atinşi de harul, blândeţea, viziunea, umanitatea şi spiritul său”, a anunţat, sâmbătă, Fundaţia „Ioan Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare, într-o postare pe Facebook.

Născut în 1927 la Oradea, profesorul Ioan Pop de Popa a marcat profund medicina românească şi mondială.

A realizat, în aprilie 1973, prima operaţie pe cord deschis din România, fiind considerat fondatorul şcolii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din ţară, conform sursei citate.

Pe de altă parte, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” susține că prima operație pe cord deschis a fost făcută în 1961 de echipa V. Marinescu, Dan Setlacek, Marian Ionescu, L. Ionescu anestezist G. Litarczek.

O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenţii, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit (valvele de porc mistreţ, arterele artificiale, preocuparea timpurie pentru genetica medicală).

Profesorul Ioan Pop de Popa a înfiinţat, în anii ’70, Centrul Naţional de Boli Cardiovasculare Fundeni, punând apoi bazele unei reţele naţionale de centre de chirurgie cardiovasculară, în oraşele universitare.

General maior cu două stele al Armatei Române, profesorul Ioan Pop de Popa a scris istorie nu doar în medicină, dar şi în societatea românească.

Mereu cu gândul la binele oamenilor, profesorul Ioan Pop de Popa a înfiinţat, în urmă cu 30 de ani, Fundaţia „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare din România (FOBAC), se mai arată în postare.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ FOBAC – Prof. Dr. Ioan Pop de Popa


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”