Academiciana israeliano-rusă Elizabeth Tsurkov, primele declarații la nouă luni după ce a fost răpită VIDEO

Academiciana israeliano-rusă Elizabeth Tsurkov, primele declarații la nouă luni după ce a fost răpită VIDEO

Un post de televiziune irakian a difuzat un videoclip în care apare academiciana israeliană-rusă Elizabeth Tsurkov, care a fost răpită la Bagdad în urmă cu nouă luni. Autoritățile israeliene au dezvăluit abia în luna iulie că Tsurkov a fost răpită, dând vina pe militanții pro-iranieni după ce aceasta a dispărut fără urmă în Irak, la sfârșitul lunii martie, relatează The Guardian .

Postul de televiziune Al Rabiaa TV a difuzat luni videoclipul lui Tusurkov, care a fost distribuit pe canalele de Telegram ale grupurilor armate pro-iraniene din Irak, în care apare purtând o cămașă neagră și vorbind ebraică timp de puțin peste patru minute.

AFP nu a putut verifica în mod independent imaginile și a fost imposibil de stabilit când și unde a fost realizat materialul video și dacă a fost forțată să vorbească.

Nici familia academicienei, nici autoritățile israeliene nu au făcut comentarii.

Tsurkov menționează în declarațiile sale războiul dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza , care se desfășoară din 7 octombrie, de la atacurile grupării islamiste palestiniene. Ea mărturisește că este prizonieră de mai bine de șapte luni, fără a putea să-și identifice răpitorii sau locul în care se află.

Elizabeth Tsurkov a fost răpită în luna martie a acestui an. Foto Captură video X (Twitter)

Doctorandă la Universitatea Princeton, Tsurkov a afirmat în videoclipul cu pricina că a lucrat pentru agențiile de informații israeliene și americane în Siria și Irak. Ea a mai precizat că nu s-a depus niciun efort pentru eliberarea ei.

La începutul lunii iulie, biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat gruparea teroristă Kataeb Hezbollah din Irak de răpirea acesteia , însă facțiunea a afirmat că nu este implicată în dispariția ei.

Tsurkov, care a intrat, probabil, în Irak cu pașaport rusesc, a mers în această țară pentru a-și continua studiile.

Ulterior, în luna iulie, guvernul irakian a afirmat că a demarat o anchetă privind dispariția ei, însă de la acea vreme nu a mai făcut niciun anunț.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?