Aceasta este fața PSD! Actele Jandarmeriei din dosarul „10 august” rămân secrete. De ce refuză Carmen Dan să pună documentele la dispoziția procurorilor

Aceasta este fața PSD! Actele Jandarmeriei din dosarul „10 august” rămân secrete. De ce refuză Carmen Dan să pună documentele la dispoziția procurorilor

Aceasta este fața PSD! Actele Jandarmeriei din dosarul „10 august” rămân secrete. De ce refuză Carmen Dan să pună documentele la dispoziția procurorilor. Documentul referitor la organizarea acţiunii jandarmilor pentru mitingul din 10 august rămâne secret.

Actul a fost cerut de procurorii care investighează violenţele din Piaţa Victoriei, notează Digi24.

Însă ministrul de Interne spune că o comisie a stabilit că acesta conţine informaţii ce nu pot făcute publice. În schimb, Carmen Dan se oferă să meargă la audieri, dacă procurorii o vor chema.

„Nu ministrul dispune clasificarea. Am respectat întru totul prevederile HG atunci când s-a solicitat la minister, mă refer la documentele care s-au solicitat de la nivelul aparatului central al MAI şi au fost cerute opt documente. A fost o comisie care a analizat şi a propus declasificare totală sau partială. Ar fi un abuz din partea ministrului să nu respecte deciziile comisiei. MAI a făcut tot ce a trebuit pentru a ajuta ancheta, nu pentru a o bloca. Sunt la dispoziția organelor de cercetare penală”, s-a apărat Carmen Dan.

Context. Parchetul militar a solicitat Spitalului de urgență Floreasca informații privind instituțiile care s-au interesat în noaptea de 10 spre 11 august 2018 despre starea răniților internați după violențele din Piața Victoriei de la mitingul Diasporei, au declarat pentru G4media.ro surse medicale. ”Cine și când s-a interesat de starea răniților” se precizează în adresa Parchetului militar trimisă săptămâna trecută la Floreasca, au declarat aceleași surse.

Contextul în care s-a făcut această cerere a fost explicat G4media.ro de surse judiciare. Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului militar din urmă cu 2 săptămâni, când s-a extins urmărirea penală in rem pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă,

”mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti”.

Potrivit surselor G4media.ro, printre acțiunile suspectate a fi fost diversiuni cu scopul de a provoca și legitima intervenția în forță a Jandarmeriei, inclusiv, împotriva manifestanților pașnici, se numără și momentul Springtime.

Diversiunea Springtime a condus la violențele împotriva jandarmeriței. Atacul asupra jandarmeriței Ștefania a dus apoi la ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei, pus în practică la ora 23:11, pe 10 august, după ce jandarmii au primit informaţii că ”sunt atacaţi” şi ”doi oameni sunt omorâţi”. Scutierii au evacuat în câteva minute, cu gaze şi tunuri cu apă, toată piaţa, plină inclusiv cu manifestanţi non-violenţi, grupaţi mai cu seamă în zona Muzeului Antipa, la „Girafă”. Aşa s-a ajuns la sute de răniţi, gazaţi şi bătuţi de Jandarmerie.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...