„Acest război nu-l mai putem câștiga”/Veteranii ruși nu își mai fac iluzii cu privire la armata lui Putin

„Acest război nu-l mai putem câștiga”/Veteranii ruși nu își mai fac iluzii cu privire la armata lui Putin

După ce s-a retras din Forțele Aeriene Ruse, cu gradul de locotenent-colonel, Vitali Votanovski s-a implicat politic în Krasnodar, în sudul Rusiei. El este un oponent ferm al invaziei Ucrainei și a fost arestat de multe ori pentru că a fotografiat mormintele soldaților căzuți, relatează The Moscow Times, citat de onet.pl .

”Putin a distrus cu propriile mâini resursele mobilizării militare a țării și a intrat în război cu întreaga lume. El a creat circumstanțe în care nu putem câștiga” a spus Wotanowski într-un interviu pentru „The Moscow Times”.

Veteranii care au criticat public atacul Rusiei asupra Ucrainei și mobilizarea rezervelor militare de către Kremlin au căzut victime ale prevederilor cenzurii de război și ale furiei foștilor lor camarazi de arme.

Noi, veteranii, vorbim cu toții și discutăm despre ce se întâmplă ”, a spus Nikolai Prokudin, un veteran de 61 de ani al invaziei sovietice a Afganistanului și care se opune războiului din Ucraina.

Sunt oameni cu vederi identice cu ale mele, alții sunt mai puțin radicali. Dar majoritatea oamenilor se îndrăgostesc de propagandă, a adăugat el într-un interviu pentru The Moscow Times.

Anul trecut, Prokudin a fost coautor al unei petiții împotriva „escaladării războiului” în Ucraina, împreună cu colegul veteran Serghei Guliaev, care a servit ca ofițer de informații sovietic în Afganistan. Deși petiția a fost ulterior respinsă de mulți veterani care au susținut-o inițial, Guljaevem nu și-a îndepărtat numele. ”Nu știu dacă voi fi mobilizat. Dar cu siguranță nu voi merge să lupt cu Ucraina. Mai bine să merg la închisoare” a spus el pentru „The Moscow Times”.

Unul dintre motivele pentru care Guliaev este atât de radical în privința războiului din Ucraina este că un soldat sovietic din Ucraina i-a salvat viața în Afganistan. Fiul bărbatului, un soldat în armata ucraineană, a fost ucis în 2014 într-o luptă cu separatiștii susținuți de Rusia .

M-a scos dintr-o situație foarte gravă, pe drum, în Afganistan. Fiul său a fost ucis în timp ce apăra aeroportul din Doneţk, a declarat pentru The Moscow Times.

Guliaev a aflat despre tragedie în timpul unei întâlniri a veteranilor de război afgani din 2016, în Belarus . ”Puteai simți un fior și era clar că existau multe resentimente față de ceea ce făcuse Rusia în Crimeea și în Donbas. Mi-am dat seama că stăm împreună, dar țara mea i-a ucis fiul” adaugă un ofițer pensionar.

Mai mulți veterani au fost amendați pentru că au criticat războiul, în temeiul legilor de cenzură a războiului, adoptate în martie și care au fost considerate pe scară largă ca parte a eforturilor Kremlinului de a reduce la tăcere a criticilor invaziei.

În mai, un tribunal din nordul regiunii Vologda l-a condamnat pe un căpitan pensionar, în vârstă de 64 de ani – Nikolai Smilaev, pentru „discreditarea armatei ruse”, prin postarea de fotografii împotriva războiului, pe platforma comunității VKontakte. Smilaev a fost condamnat să plătească 30.000 ruble (496 USD).

La rândul său, un ofițer pensionar, Andrei Prikazchikov, a fost acuzat în iunie de o infracțiune similară de către un tribunal din centrul Rusiei Orenburg. De asemenea, fostul lt. Votanowski a fost arestat și controlat de multe ori de când a început invazia. Cel mai recent, el a fost arestat de poliție la începutul lunii octombrie, în timp ce filma noile morminte militare, în orașul Tihoretsk, din sudul Rusiei.

Experiența mea în politica de opoziție îmi spune că totul în țara noastră se bazează pe minciuni ”, a spus el.

Condamnat pentru o fotografie cu inscripția „greșită”

Foștii militari intervievați de The Moscow Times au invocat diverse motive pentru a se opune războiului. Unii îl numesc un atac „nedrept” asupra vecinului mai mic, alții se temeau că ar provoca dureri de neimaginat Rusiei.

Am văzut toate acele case ruinate la Grozny ”, a spus Igor Kniazkov, un veteran al războiului rusesc din Cecenia și un fost polițist care a fost condamnat în iunie pentru „discreditarea” Forțelor Armate pentru că și-a înlocuit fotografia de profil, de pe rețeaua de socializare VKontakte, cu o fotografie pe care scrie „fără război”.

”Având în vedere ce se întâmplă în Ucraina acum și cum încearcă să preia teritoriile, folosindu-se de poporul nostru – poporul rus, este clar că vom plăti pentru ideile lor nebunești” a spus Knyazkov.

Toți foștii militari au fost de acord că incompetența comandanților superiori și corupția endemică însemnau că succesul pe câmpul de luptă din Ucraina era puțin probabil. ”Nici Putin, nici ministrul Apărării, Serghei Șoigu, nu au servit nici măcar o zi în armată, așa că au doar o idee slabă despre starea și capacitățile forțelor noastre armate și ale forțelor armate ale Ucrainei” a spus Guliaev.

Votanowski a spus că reformele militare conduse de fostul ministru al Apărării Anatoli Serdiukov „practic au distrus” armata rusă, dar că adevăratul prim pas pentru a „distruge” puterea militară a Rusiei a fost reducerea duratei serviciului militar obligatoriu în 2007.

Războiul modern este în primul rând un război de tehnologie, cunoștințe și abilități. Nu este posibil să predați unui recrut abilități avansate din punct de vedere tehnologic în decurs de doar un an, a spus Wotanowski.

*Putin stă doar în buncărul lui

În cazul lui Guliaev, opoziția sa față de invazia Ucrainei l-a făcut să-și piardă funcția de președinte al unei organizații de veterani afgani din Sankt-Petersburgul său natal. Jumătate dintre membrii săi s-au opus realegerii sale din cauza opiniilor sale împotriva războiului.

Nu voi merge la luptă cu Putin. El nu conduce trupele noastre pe un cal alb, ci stă într-un buncăr din Kremlin sau într-un palat din Gelendzhik, cu iahturile și c…vele sale„, a spus el.

Un coleg veteran în Afganistan, Prokudin, crede, de asemenea, că opoziția față de ordinele „criminale” nu încalcă codul militar de onoare.

Ucrainenii sunt prietenii și tovarășii mei, așa că sunt profund indignat de ceea ce se întâmplă ” , a spus Prokudin. ”Desigur, aș apăra țara noastră împotriva ucrainenilor, împotriva bielorușilor, împotriva turcilor, împotriva kazahilor. Dar numai dacă am fi atacați”, a adăugat el.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /