Acord nuclear/Comandantul Gardienilor Revoluţiei: Europenii nu pot acţiona independent de SUA

Acord nuclear/Comandantul Gardienilor Revoluţiei: Europenii nu pot acţiona independent de SUA

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluţiei (CGRI) a declarat miercuri că europenii sunt legaţi de SUA şi nu pot lua o decizie independentă în privinţa acordului nuclear cu Iranul , informează agenţia de presă iraniană Fars News, citată de Reuters.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut SUA să nu ia măsuri care ar face mai dificilă situaţia pentru alte ţări care încă mai doresc să rămână în acordul nuclear cu Iranul, după retragerea Statelor Unite în ajun, la decizia preşedintelui american Donald Trump.

Generalul de divizie Mohammad Ali Jafari a pus la îndoială capacitatea ţărilor europene de a acţiona singure sau de a salva acordul nuclear cu Iranul.

'Este clar că europenii nu pot lua decizii independent de SUA şi sunt legaţi de America', a spus el. 'Soarta acordului cu Iranul este clară', a adăugat generalul Mohammad Ali Jafari, subliniind că 'Iranul se va putea dezvolta numai prin capacităţile sale naţionale', conform agenţiei de presă Mehr, citată de EFE.

'Încă o dată, americanii au arătat că nu sunt demni de încredere şi nu îşi respectă promisiunile', a afirmat generalul iranian.

Retragerea SUA din acordul cu Iranul a arătat că problema îmbogăţirii uraniului iranian a fost doar o scuză pentru a încerca limitarea programului de rachete al Republicii Islamice şi a influenţei sale regionale, a declarat comandantul Gardienilor Revoluţiei, citat de Fars News.

În acest context, el a pledat pentru extinderea capacităţilor militare ale armatei iraniene. 'Iranul are o bogată experienţă de dezvoltare sub regimul de sancţiuni', a adăugat Ali Jafari.

De la anunţul făcut marţi seara de către preşedintele american Donald Trump privind retragerea SUA din acordul cu Iranul, numeroase ţări au condamnat această decizie, între care Germania, Marea Britanie şi Franţa. Doar Israelul a salutat decizia aliatului său american.

Trump a anunţat pur şi simplu retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu revenirea tuturor sancţiunilor. O poziţie dificilă care limitează spaţiul de manevră al europenilor, care urmează să-şi continue miercuri consultările pentru a salva compromisul din 2015, notează AFP.

În mod concret, Donald Trump a ales cea mai radicală opţiune: de a restabili toate sancţiunile ridicate în schimbul angajamentului luat de Republica Islamică de a nu se dota cu arma nucleară.

'Orice ţară care va ajuta Iranul în dotarea cu arme nucleare ar putea fi, de asemenea, sancţionată puternic de Statele Unite', a avertizat Donald Trump. Consilierul său pentru securitate naţională, John Bolton, a lăsat chiar să planeze ameninţarea cu 'sancţiuni suplimentare', potrivit AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...