Actriţa Ilinca Tomoroveanu, înmormântată la Cimitirul Bellu; prieteni, colegi şi admiratori i-au adus un ultim omagiu

Actriţa Ilinca Tomoroveanu, înmormântată la Cimitirul Bellu; prieteni, colegi şi admiratori i-au adus un ultim omagiu

Actriţa Ilinca Tomoroveanu, care s-a stins din viaţă joi, la vârsta de 77 de ani, a fost înmormântată sâmbătă la Cimitirul Bellu din Capitală.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al artistei a fost depus sâmbătă dimineaţa, timp de trei ore, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L Caragiale" din Bucureşti, teatru pe scena căruia Ilinca Tomoroveanu a jucat încă de la debut, din anul 1964, şi unde, în ultimii ani, a fost director artistic.

Actorul Ion Caramitru, director al Naţionalului bucureştean, a spus că ceea ce lasă în urmă Ilinca Tomoroveanu este de nepreţuit.

"Ar trebui să mă forţez să-mi aleg cuvinte potrivite pentru a putea acoperi un destin, o viaţă, o anumită personalitate care astăzi aparent ne părăseşte. Am însă sprijinul a cel puţin două adevăruri simple, unul fiind acela că despre Ilinca-Maria Tomoroveanu nu se poate vorbi decât de bine. Dacă această înaltă slujbă care invocă numele lui Dumnezeu şi capacitatea lui de a ierta păcatele fireşti ale omului spune multe, mă gândeam (...) ce păcate ar fi putut să săvârşească Ilinca. Eu nu ştiu, nu cunosc, deci necunoscând aceste lucruri nu pot vorbi despre ea decât ca despre o prietenă deosebită. (...) Am debutat împreună la Teatrul Naţional, am jucat primele roluri, primele ei roluri, împreună - în 'Vlaicu Vodă' şi în 'Să nu te joci cu dragostea'. Împreună cu Valeria Seciu, colega noastră, am fost primii tineri actori aduşi atunci la Teatrul Naţional. Apoi ne-am tot întâlnit de-a lungul vieţii. Ultimii 15 ani am fost colegi la direcţia acestui teatru în care ea ocupa unul dintre cele mai importante posturi, acela de director artistic. (...) Am avut alături de mine un om puternic, un om responsabil, un om cu bun simţ, un om cultivat. (...) Ilinca a rămas un om puternic, a rămas un exemplu şi (...) o asigur că nu o vom uita niciodată", a spus Caramitru.

Regizorul Dan Puican a declarat că a cunoscut-o pe Ilinca Tomoroveanu încă de la debut, din 1964.

"E actriţa pe care am cunoscut-o de la debut, în 1964, în piesa 'Moartea unui artist', regia Horia Popescu. Pe atunci am admirat-o şi dovadă că după cincizeci şi ceva de ani o consider una dintre actriţele fermecătoare ale teatrului românesc", a afirmat regizorul.

Actriţa Lamia Beligan a arătat că îşi va aminti despre Ilinca Tomoroveanu "ca de un om foarte drag", care a avut un rol important în parcursul său artistic.

"Îmi amintesc de ea ca de un om foarte drag, care a avut un rol important în parcursul meu artistic. Când am debutat la Teatrul Naţional şi aveam 12 ani, în piesa 'Însemnările unui necunoscut', după Dostoievski, în regia lui Ion Cojar, care mi-a fost profesor, cum i-a fost şi domniei sale, era în acel spectacol, aşa că pot să spun că am debutat alături de dumneaei. Îmi amintesc emoţiile, îmi amintesc că mă ocrotea şi mă proteja ca o mamă (...) şi mă încuraja şi a fost mereu lângă mine şi a crezut în talentul meu. Şi, când a putut să mă ajute, m-a ajutat şi pentru asta îi sunt profund recunoscătoare", a menţionat Lamia Beligan.

Ilinca Tomoroveanu avea ''o frumuseţe în faţa căreia te înclinai, pentru că era o frumuseţe a purităţii'', consideră dramaturgul Radu F. Alexandru.

''Cuvintele sunt de prisos, o mare actriţă, un mare talent şi o frumuseţe exterioară cu totul specială, dublată de o frumuseţe sufletească fără egal. O ştiu pe Ilinca de când a terminat IATC-ul, cum se numea atunci. A fost una dintre cele mai promiţătoare şi una dintre cele mai speciale apariţii, o frumuseţe în faţa căreia te înclinai, pentru că era o frumuseţe a purităţii, o doamnă de când era o tânără studentă. Aşa a fost toată viaţa, pe scenă şi în Teatrul Naţional în care a avut un rol extrem de important - director artistic şi în care a fost întotdeauna alături de colegii ei, ceea ce este o calitate cu totul specială şi, aş spune, destul de rară", a afirmat Radu F. Alexandru.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a adus o coroană de flori din partea şefului statului.

"Am venit aici, în acest moment, pentru a fi purtătorul mesajului de condoleanţe al preşedintelui României şi purtătorul omagiului său pentru talentul, pentru întreaga carieră a Ilincăi Tomoroveanu, cea care a dat chip, pentru mai bine de jumătate de secol, umanităţii artei. Suntem prea des constrânşi să spunem, ceea ce spunem şi astăzi, că suntem de azi mai săraci, România e mai săracă, cultura română e mai săracă, arta, teatrul sunt mai sărace. Putem însă spera şi putem să ne rugăm celui de sus să îngăduie sufletului adormitei sale Ilinca-Maria Tomoroveanu să ne aştepte şi să ne întâmpine, acolo în ceruri, când va fi şi ziua noastră cu zâmbetul şi cu glasul ei cald pe care noi, cei care i l-am cunoscut, nu le vom uita niciodată", a subliniat Sergiu Nistor.

Printre cei care au venit la Teatrul Naţional pentru a-i aduce un ultim omagiu actriţei s-au numărat regizorul Dan Puican, actorii Dorina Lazăr, Mariana Mihuţ, Adela Mărculescu, Monica Davidescu, Rodica Mandache, Ana Ciontea, Tania Filip, Irina Movilă, Constantin Dinulescu, Costel Constantin, Adrian Titieni, Paul Chiribuţă, Alexandru Hasnaş, Laurenţiu Damian - preşedintele UCIN, Aura Corbeanu - vicepreşedinte UNITER, interpretul Grigore Leşe, Radu Boroianu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...