Acum 20 de ani, computerul Deep Blue l-a învins pe campionul mondial la șah Gary Kasparov

Acum 20 de ani, computerul Deep Blue l-a învins pe campionul mondial la șah Gary Kasparov

Miercuri se împlinesc 20 de ani de când computerul Blue Deep, dezvoltat de IBM, l-a învins pe campionul mondial Gary Kasparov, pe 10 februarie 1996, în prima din cele șase partide desfășurate la Philadelphia, în SUA, relatează EFE.

Deep Blue, care era capabil să analizeze 200 milioane mutări pe secundă, a fost primul ordinator care a învins un campion mondial la șah. Kasparov a trecut peste acel eșec și a câștigat apoi trei partide și a remizat alte două, câștigând cu 4-2 duelul cu tehnologia avansată. Rusul a primit atunci un premiu de 400.000 dolari pentru că a învins ordinatorul american.

Mașina nu și-a spus însă ultimul cuvânt și în mai 1997, o versiune perfecționată a lui Deep Blue l-a înfruntat din nou pe Kasparov, care a trebuit să se recunoască învins cu 2,5-3,5 după șase partide.

În ianuarie 2003, Kasparov a acceptat o nouă provocare cu Deep Junior, pentru un premiu de un milion dolari. Omul și mașina au obținut câte o victorie, iar alte trei partide s-au încheiat remiză. În ultima partidă, Kasparov a obținut o poziție decentă și a solicitat remiza, acceptată de echipa americană care opera computerul. Deep Junior a fost prima mașină care l-a învins pe Kasparov cu piesele negre.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante