Acuzaţiile împotriva poliţiştilor din Minneapolis furnizează detalii despre moartea lui George Floyd

Acuzaţiile împotriva poliţiştilor din Minneapolis furnizează detalii despre moartea lui George Floyd

Acuzaţiile formulate miercuri de procuratura statului american Minnesota împotriva a patru foşti poliţişti din Minneapolis prezintă detalii despre ultimele clipe din viaţa lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis în 25 mai şi a cărui moarte a fost urmată de proteste de stradă violente în Statele Unite, transmite dpa.

În ultimele 20 de minute din viaţă, Floyd a fost ameninţat cu pistolul de unul din cei patru poliţişti implicaţi în arestarea sa, arată rechizitoriul depus joi la dosar de procuratură. Suspectat că ar fi plătit la un magazin cu o bancnotă falsă de 20 de dolari, Floyd a fost scos de poliţişti din automobilul său. El i-a rugat pe agenţi să nu îl închidă în spatele maşinii poliţiei, deoarece suferă de claustrofobie.

În timp ce era întins la pământ, cu gâtul sub genunchiul poliţistului Derek Chauvin, Floyd a spus la un moment dat "Mor!", la care i s-a replicat "Vorbeşti foarte bine".

Când un coleg s-a arătat îngrijorat de starea lui Floyd şi a întrebat dacă acesta nu ar trebui întors pe o parte, Chauvin, înregistrat video ţinând genunchiul pe gâtul arestatului, a răspuns: "Nu, să stea liniştit unde l-am pus".

La scurt timp după moartea lui Floyd, cei patru au fost daţi afară din poliţie.

Procurorii au consemnat oficial succesiunea evenimentelor, după ce un magazin a anunţat la numărul de urgenţă 911 că a primit o bancnotă falsă. Primii ajunşi la faţa locului au fost agenţii Thomas Lane şi Alexander Kueng. Ei au mers pe jos până lângă maşina lui Floyd, unde acesta se afla la volan, o femeie - pe locul din dreapta faţă, iar un alt bărbat - pe bancheta din spate. Lane a mers pe partea şoferului, a scos arma şi i-a cerut lui Floyd să îşi arate mâinile. Kueng a rămas pe dreapta automobilului.

După ce Floyd a pus mâinile pe volan, Lane l-a tras afară din maşină şi i-a pus cătuşele, apoi i-a ordonat să stea jos. Floyd s-a conformat şi i s-a adresat calm poliţistului, cu cuvintele "Mulţumesc, omule". Kueng i-a comunicat suspectului că este arestat pentru că a pus în circulaţie de bani falşi, apoi a încercat să îl conducă la maşina poliţiei. Floyd a devenit rigid şi a căzut la sol, indicând clar că nu opune rezistenţă, dar că nu vrea să intre pe locurile din spate, din cauza claustrofobiei.

La scurt timp, la faţa locului au sosit încă doi agenţi, Chauvin şi Tou Thao. Toţi cei patru poliţişti "au încercat de mai multe ori să îl aşeze pe Floyd pe bancheta din spate a automobilului de patrulare, împingându-l".

Apoi Chauvin l-a scos pe Floyd din maşina poliţiei, iar acesta a căzut la sol, cu faţa în jos, având în continuare mâinile prinse în cătuşe; Kueng îl ţinea din spate, iar Lane de mâini. Floyd le-a spus că nu poate să respire.

La un moment dat, Lane i-a spus colegului său Chauvin: "Sunt îngrijorat de delir agitat sau ceva", însă nu a încercat în niciun fel să reducă forţa aplicată suspectului, mai arată rechizitoriul.

După aproape nouă minute, timp în care Chauvin a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, Kueng a încercat să-i ia pulsul acestuia, la mâna dreaptă, şi a spus "Nu găsesc nimic". Chauvin s-a ridicat de pe victima sa după opt minute şi 46 de secunde; în acel moment, Floyd nu mai reacţiona.

Toţi cei patru foşti poliţişti ar putea fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de câteva zeci de ani. Pentru omor, pedeapsa maximă este de 40, ca şi pentru complicitate la aceeaşi infracţiune.

Marţi, Departamentul de Poliţie din Minneapolis a făcut public dosarul de personal al lui Chauvin, care a fost angajat al departamentului din octombrie 2001. El a fost sancţionat disciplinar o singură dată, deşi au existat 17 anchete interne împotriva sa. Incidentul pentru care a fost sancţionat a avut loc în 2017, în cartierul Longfellow, în sudul oraşului Minneapolis. când Chauvin a fost acuzat că a tras o femeie afară din automobilul ei, după ce a oprit-o pentru depăşirea cu 10 mile pe oră (circa 16 km/h) a limitei de viteză din zonă. Femeia a depus a doua zi o plângere împotriva poliţistului.

Conform dosarului intern, Thao a fost şi el anchetat de cel puţin şase ori de departamentul din care făcea parte. Niciuna din investigaţii nu a fost urmată de sancţiuni; una este încă în curs.

Departamentul nu a confirmat şi nu a dorit să comenteze noile acuzaţii împotriva agenţilor concediaţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina