Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO: Poziţia Suediei continuă să nemulţumească Turcia, Stoltenberg şi Blinken, încrezători într-un consens

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO: Poziţia Suediei continuă să nemulţumească Turcia, Stoltenberg şi Blinken, încrezători într-un consens

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu s-a arătat conciliant faţă de Finlanda, reproşând în schimb Suediei "declaraţii provocatoare", la discuţiile de duminică de la Berlin privind aderarea celor două ţări la NATO, relatează AFP, dpa şi Reuters.

Cavusoglu a declarat presei în marja reuniunii informale a miniştrilor de externe din NATO de la Berlin că "din păcate declaraţiile ministrului de externe suedez nu sunt constructive", aceasta "continuând să facă afirmaţii provocatoare", dar a apreciat drept "foarte respectuoasă" atitudinea Finlandei faţă de "preocupările" Ankarei.

După ce Finlanda şi Suedia şi-au anunţat intenţia de a cere aderarea la NATO, vineri, Turcia a ameninţat să blocheze procesul de extindere a Alianţei nord-atlantice cu cele două state nordice, în condiţiile în care pentru aderarea lor este nevoie de aprobarea unanimă a statelor aliate.

În ce-l priveşte, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a declarat duminică "încrezător" în posibilitatea de a găsi un compromis în acest sens şi că Turcia nu intenţionează să blocheze aderarea celor două ţări.

"Sunt încrezător că vom reuşi să răspundem preocupărilor exprimate de Turcia astfel încât procesul de aderare să nu întârzie", a afirmat el.

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat după reuniunea de duminică de la Berlin că a discutat cu omologul său turc despre preocupările Turciei şi şi-a exprimat încrederea că se va ajunge la consens.

"Nu vreau să caracterizez conversaţiile purtate cu ministrul de externe sau în cadrul sesiunilor NATO, dar pot să vă spun că aproape peste tot am constatat un sprijin foarte puternic pentru aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţă", a spus Blinken.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /