Aderarea României la Schengen, prima pe agenda Consiliului JAI din 8 decembrie

Aderarea României la Schengen, prima pe agenda Consiliului JAI din 8 decembrie

Consiliul Uniunii Europene a publicat ordinea de zi a ședinței Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, din data de 8 decembrie, primul punct notat pe agendă fiind extinderea spațiului Schengen.

Extinderea Schengen, primul punct pe agenda Consiliului JAI FOTO Arhivă

Potrivit ordinii de zi publicate pe pagina oficială a Consiliului Uniunii Europene, în ședința din 8 decembrie, „miniștrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să adopte decizii în această privință”.

„Miniștrii vor evalua, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceștia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, mai notează sursa citată.

În urma unui val de opoziții din mai multe state membre Schengen, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat duminică, că România îndeplinește la acest moment condițiile puse de Olanda pentru a fi de acord cu aderarea noastră la spațiul Schengen, arătând că în cele din urmă, concluziile raportului misiunii de evaluare la care au participat experți din Olanda au fost pozitive .

Despre opoziția venită din partidele social-democrate din Parlamentul Suediei, Bogdan Aurescu a spus că are confirmarea repetată că Guvernul din Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen.

În ceea ce privește Austria, ministrul a arătat că aceasta a spus foarte clar că nu au o problemă neapărat cu România, ci cu unele instituții europene care nu se uită suficient de atent la preocupările legate de migrație ale Austriei , după ce cancelarul austriac Karl Nehammer a susținut că Austria are dubii în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei, invocând valul de migranți cu care se confruntă țara sa.

Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit cu omologul său austriac , Gerhard Karner, căruia i-a prezentat date actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecţia frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, arătând că doar aproximativ 2,7% din numărul total de migranţi au reuşit să ajungă în Uniunea Europeană prin România, ăn condițiile în care Austria a arătat că are aproximativ 100.000 de solicitanţi de azil.

Șeful statului, Klaus Iohannis, declarase anterior, în ceea ce privește seria de opoziții față de aderarea României la Schengen, că unele parteneriate necesită consolidare , fapt ce este realizabil înainte de reuniunea Consiliului JAI de pe 8 decembrie.

Pe agenda Consiliului JAI mai sunt puncte referitoare la azilul și migrația și agresiunea Rusiei în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”