Aderarea Suediei la NATO, în impas. Turcia spune că este insensibilă la „presiuni“

Aderarea Suediei la NATO, în impas. Turcia spune că este insensibilă la „presiuni“

Turcia a avertizat marţi că va rămâne insensibilă la 'presiuni' şi că se va 'opune' aderării Suediei la NATO chiar dacă ar trebui să obstrucţioneze Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce Ungaria a declarat că se află în contact strâns cu Ankara, relatează France Presse.

Hakan Fidan FOTO: FB/Hakan Fidan

'Turcia dezaprobă recurgerea la presiune. Acţionăm în conformitate cu principiile', a afirmat în faţa presei şeful diplomaţiei turce Hakan Fidan, cerând Suediei 'să-şi facă temele' pentru a putea să adere la NATO.

'Întrebarea dacă aderarea Suediei la NATO constituie o povară sau un avantaj din punct de vedere strategic şi de securitate este din ce în ce mai mult un subiect de dezbatere', a adăugat ministrul, cu o săptămână înainte de summitul anual al NATO, prevăzut pentru 11 şi 12 iulie la Vilnius, scrie Agerpres.

O reuniune este programată joi la Bruxelles între Suedia şi Turcia, la care vor participa miniştrii de externe, şefii serviciilor de informaţii şi consilierii de securitate naţională.

Ungaria, o altă ţară care dintre cele 31 de state membre ale NATO nu a ratificat aderarea Suediei, a vorbit despre 'o serie de consultări' cu Ankara.

'Contactele vor continua în zilele următoare cu ministrul turc de externe şi, dacă va exista o schimbare (de poziţie), ne vom respecta, bineînţeles, promisiunea de a nu întârzia aderarea niciunei ţări', a declarat Peter Szijjarto, şeful diplomaţiei ungare, la Budapesta.

La jumătatea lunii iunie, parlamentul de la Budapesta a inclus ratificarea aderării Suediei într-un document care face referire la un vot ulterior, dar, într-un final, subiectul nu a fost pus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare de vară ce se desfăşoară săptămâna aceasta.

Turcia, care blochează din mai 2022 aderarea Suediei la NATO, a criticat virulent Suedia săptămâna trecută după incendierea Coranului la Stockholm - un act 'condamnat cu fermitate' şi calificat drept 'islamofob' de către guvernul suedez.

Un astfel de act 'alterează percepţia pe care o avem despre securitatea în Suedia', a declarat ministrul turc de externe.

O provocare similară a avut loc în ianuarie din partea unui militant de extrema dreaptă.

Turcia critică, de asemenea, Stockholm pentru presupusa sa indulgenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat în Suedia, în pofida unei serii de reforme ce au intrat recent în vigoare.

Ankara cere extrădarea a zeci de militanţi care îşi au reşedinţa pe teritoriul suedez şi pe care îi califică drept "terorişti".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?