Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

Reportaje-Live:  „M-am ferit sa scriu despre virusul din China si ce se intampla pe acolo ca sa evit un subiect cu potential isteric. Dar e timpul sa discutam.

Am doi prieteni buni care sunt in China chiar acum. Unul in Shanghai si celalalt in Shenzen. Ce imi povestesc oamenii acestia este de domeniul fantasticului. Este ca in filmele apocaliptice. Deci:

- 57 de milioane de oameni sunt blocati de armata in orase. Asta era dimineata pentru ca nimeni nu stie exact acum cate orase noi au fost inchise. Autoritatile chineze nu comunica nimic public. Sunt inchise gari, aeroporturi, autostrazi. Toate acestea in plin an nou chinezesc. Plus toata China in alerta maxima. Nu stiu daca se intelege ce inseamna asta. Imaginati-va ca sunteti in saptamana de dinainte de Craciun si nu puteti iesi la cumparaturi si din oras. In plus sunt mii de straini blocati in orasele in carantina.

- Regimul chinez face toate eforturile sa minimizeze situatia si sa controleze informatiile. Cei care ati stat in China sau lucrat vreodată macar 2 saptamani de acolo stiti ca internetul este cenzurat. Cu toate acestea pe twitter au aparut sute de filmulete din Wuhan unde oamenii au luat cu asalt spitalele. Dati o cautare "wuhan hospitals twitter" ca sa vedeti disperarea si cum cad oamenii din picioare pe strazi.

- unul dintre prietenii mei (cel din Shenzen) imi spune ca numarul victimelor este mult-mult mai mare decât cifrele anuntate oficial. In cladirea in care locuieste el, in centrul financiar din Shenzen, au fost ridicate doua persoane bolnave. Politia a bagat in carantina toata cladirea de 40 de etaje. Au luat pasapoartele la toti strainii. Practic prietenul meu este blocat de 3 zile in Shenzen, intr-un apartament si nu stie ce se va intampla. Bolnavi sunt ridicati cu un fel de targi speciale cu un fel de tub.

- virusul a aparut in Wuhan unde, ce sa vezi, acum cativa ani a fost inaugurate cel mai mare centru de cercetare in virusologie din China. De fapt de biowarfare. In China toata lumea vorbeste despre asta iar Washington Post a scris aseara despre asta. Sunt tot mai multe voci avizate care spun ca este vorba de un virus scapat din laboratory. Da, exact ca in SF-urile apocaliptice.

- probabil ca intrebarea naturala este de ce atâta agitatie cu virusul acesta. Rata de mortalitate oficiala cica este de 3%. Si cu toate acestea autoritatile chineze au ales sa blocheze orase intregi, zeci de milioane de locuitor. Nu s-au agitat atât nici când a fost vorba de SARS. De ce credeti? De ce credeti ca au ales in plin an nou chinezesc sa faca asta? De ce credeti ca SUA tocmai au in desfasurare o misiune speciala sa extraga din Wuhan 230 de americani blocati acolo? De ce credeti ca s-a reunit de urgenta OMS si a fost la un pas sa declare urgenta Internationala? Sunt doar 22 de morti Oficial. Ce e cu isteria asta din partea autoritatilor? Raspundeti voi la asta dar inainte dati cautare dupa Wuhan+Twitter sa vedeti ce postează locuitorii. Doar Twitter mai merge momentan.

- I-am intrebat cum se descurca si amândoi imi spun ca au probleme cu proviziile. Magazinele incep sa se goleasca. Amandoi au apucat sa comande online multe lucruri. In Shenzen si Shanghai inca se pastreaza o forma de normalitate. De medicamente nu poate fi vorba. Farmaciile au fost golite de mult.

Conform scenariilor urmeaza etapa doi in China - Isteria generala. Etapa 3 - asaltul magazinelor. Etapa 4 - disolutia autoritatilor etc.

- vi se pare ca exagerez? Xi Ping tocmai a iesit la declaratii si spune ca China se afla intr-o "grave situation". Cititi presa Internationala in ultimele ore.

Pe masura ce aflu mai multe de la prietenii mei din China promit ca o sa scriu mai multe. Deocamdata putem comunicam doar pe Slack. Exista o bariera mediatica pentru a evita o isterie generala.

Nu vreau sa ma gândesc ce se va intampla daca lucrurile scapa de sub control in China. Oricum vizitele strainilor in China se vor reduce foarte mult, comertul online cade complet (mai e cineva care cumpara de pe Aliexpress azi?) iar economia Chinei va fi clar afectata de aceasta criza.

Oricum o privim nebunia asta are toate ingredientele unei "lebede negre". Fiti pregatiti. Sa speram ca nu ajunge si in Romania ca va fi jale la ce spitale si autoritati avem.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...