Administratorii Avicola Mihăilești, trimiși în judecată de DNA

Administratorii Avicola Mihăilești, trimiși în judecată de DNA

Administratorii societății Avicola Mihăilești au fost trimiși în judecată, vineri, de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzați de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat, prejudiciul fiind calculat la aproximativ 40 de milioane de lei, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au decis să îi trimită în judecată, în stare de libertate, pe El Khoury Elias, Ghaziri Rami și Moubarak Mahmoud Sleiman, administratori ai Avicola Mihăilești SA, pentru evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.

În același dosar au fost deferiți justiției Abdul Mounim Al Zaid, Mohamed Kouli, El Madhoun Suheil Rashid Selin Ahmed, Ezer Adriana Geanina, Adrian Sărăcuțu, El Khourz Charbel și Andreea Blaj, pentru complicitate la evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.

De asemenea, în instanță va ajunge și societatea Avicola Mihăilești pentru evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.

Totodată, societățile Chicken Cam SRL, Top T Management Concept SRL, Sorimba Impex SRL, Integrated Marketing Services SRL, Axa Food SRL, Puișorii Din Grădină SRL, Selyn Accent SRL, Crescător Expert SRL, Ch. Charl Group SRL, Agrozootehnica SA Vedea, Transmin Distribuție SRL vor fi judecate pentru complicitate la evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2010-2012, El Khoury Elias și Ghaziri Rami, beneficiind de sprijinul lui Moubarak Mahmoud Sleiman, ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale a Avicola Mihăilești SRL.

"În cadrul societății, cei trei inculpați, în calitate de asociați, direct sau prin interpuși, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și alte operațiuni fictive. De asemenea, inculpații ar fi stabilit cu rea-credință impozitele, taxele sau contribuțiile, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat", se arată în comunicat.

Prin activitățile frauduloase desfășurate, spun procurorii, aceștia ar fi adus un prejudiciu de 39.467.509 lei în dauna statului, reprezentând TVA deductibil și impozit pe profit.

Anterior, precizează DNA, în cursul anului 2009, Moubarak Mahmoud Sleiman ar fi deținut împreună cu Elias El Khoury Avicola Mihăilești SRL, însă ulterior a decis să se retragă din societate, prin cesionarea părților sociale și să pornească o afacere pe cont propriu, având ca obiect de asemenea comercializarea produselor din carne.

"În vederea diminuării drastice a obligațiilor fiscale aferente afacerii, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman ar fi înființat cu ajutorul unor persoane loiale din anturajul său peste 50 de societăți comerciale de tip fantomă, în țară și în străinătate, constituind lanțuri de tranzacționare scriptică a unor produse către beneficiar. Dată fiind amploarea acestui mecanism, lanțurile de tranzacționare ar fi fost puse la dispoziția și altor beneficiari, printre care și Avicola Mihăilești SRL, condusă de fostul asociat Elias El Khoury", se mai menționează în comunicat.

Concret, spun procurorii, pentru a pune în funcțiune acest mecanism, Moubarak Mahmoud Sleiman ar fi apelat, printre alții, la inculpatul Abdul Mounim Al Zaid, căruia i-a trasat sarcini specifice pe linia înființării și gestionării activității societăților de tip fantomă.

"Acesta din urmă s-a ocupat de racolarea persoanelor ce urmau să dețină calitatea de asociat/administrator în aceste firme, remunerarea acestora, asigurarea prezenței lor cu ocazia controalelor efectuate de finanțe, efectuarea formalităților la ONRC, deschiderea conturilor bancare, procurarea digi-passurilor pentru tranzacții financiare la distanță, fiind de asemenea împuternicit pe conturile unora dintre aceste societăți, de unde erau dispuse plăți. Dintre societățile care au fost interpuse în lanțurile de tranzacționare de produse având ca beneficiar SC. Avicola Mihăilești S.R.L., au fost înființate în această modalitate și cu scopul diminuării obligațiilor fiscale următoarele societăți comerciale: Top T Management Concept SRL, Integrated Marketing Services SRL, Sorimba Impex SRL, Selyn Accent SRL și Transmin Distribuție SRL", se mai notează în comunicat.

Conform DNA, în același scop, Abdul Mounim Al Zaid ar fi apelat la doi dintre apropiații săi, Kouli Mohamed și El Madhoun Suheil Rashid Ahmed, care ar fi acceptat să dobândească calitatea de asociat/administrator în cadrul a două dintre societățile comerciale tip fantomă, respectiv Integrated Marketing Services SRL și Top T Management SRL, în schimbul remunerării lunare cu sume cuprinse între 600 și 1.000 de euro pe toată durata de funcționare a societății în care participau.

După plecarea din firmă a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, procurorii susțin că Elias El Khoury ar fi decis să se asocieze cu Ghaziri Rami, împreună luând decizia optimizării fiscale prin utilizarea circuitelor fictive puse la dispoziție de primul inculpat.

"În plus, cei doi asociați au decis constituirea unor alte societăți comerciale care să fie implicate în lanțurile de tranzacționare, având un rol de tampon între societățile fantomă ale inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman și beneficiarul Avicola Mihăilești. De constituirea și gestionarea activității următoarelor societăți s-au ocupat angajați din cadrul Avicola Mihăilești, respectiv inculpații: Ezer Gianina, Blaj Andrea și Sărăcuțu Adrian", mai arată anchetatorii.

Agenția Națională de Administrare Fiscală — Direcția Generală Juridică a transmis faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 47.952.560 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și mobile ce aparțin inculpaților Ghaziri Rami, Moubarak Mahmoud Sleiman, El Khoury Charbel, El Khoury Elias, Ezer Adriana Geanina, Avicola Mihăilești SRL și Agrozootehnica SA Vedea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?