Aerostar Bacău se va ocupa și de mentenanța sistemelor HIMARS

Aerostar Bacău se va ocupa și de mentenanța sistemelor HIMARS

Compania Aerostar Bacău care, între altele, se ocupă cu întreținerea elicopterelor Black Hawk și a avioanelor F-16 Fighting Falcon, va deveni și centru de modernizare, mentenanţă şi reparaţii pentru sistemele de rachete HIMARS .

HIMARS lansează muniții numite „Guided Multiple Launch Rocket System". FOTO Profimedia (Arhivă)

„Suntem mândri de faptul că în România continuăm să construim şi să creştem. Pe măsură ce ne dezvoltăm în România, creştem şi economia, şi capacităţile ţării. Sperăm să înfiinţăm şi o facilitate de mentenanţă, reparaţii şi modernizare pentru HIMARS ca parte a celorlalte lucrări pe care le desfăşurăm împreună cu Aerostar“, a declarat, conform monitorulapărării.ro , Ray Piselli, vicepreşedinte pentru afaceri internaţionale la Lockheed Martin.

Generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat încă din primăvară că Ministerul Apărării face demersuri pentru specializarea tehnicienilor de la Bacău în operațiunile de întreținere a performantelor sisteme de artilerie reactivă. „În ceea ce privește centrul de mentenanță pentru HIMARS în România, este un demers în curs. Compania producătoare Lockheed Martin a fost de acord cu acest demers. Noi și Ministerul Economiei urmează să desemnăm centrul de mentenanță în conformitate cu tot ceea ce înseamnă procedură legală“, a declarat Incicaș.

Oficialul gigantului american din industria de apărare a mai declarat că Lockheed Martin se va implica și în realizarea centrului regional de pregătire pentru piloții de F-16 Fighting Falcon. „Ne aşteptăm să înfiinţăm un centru de pregătire pentru regiune aici, pentru F-16. Pentru toate naţiunile care cumpără avioane F-16 în regiune, dorim să-l stabilim în România. Am lucrat la acest aspect de ceva timp. Astfel, creăm şi o economie care să facă pregătirea nu doar valoroasă, ci şi rentabilă din punctul de vedere al costurilor“, a precizat Piselli.

Vârf de tehnologie

HIMARS M142 reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip. Sunt utilizate şi de Forţele Terestre americane sau de Corpul de Infanterie Marină al SUA. Rachetele lansate de sisteme au o bătaie maximă de peste 300 de kilometri şi au o vastă experienţă în luptă fiind deja testate în conflicte ca Irak, Afganistan sau Siria. Mai mult, au avut un cuvânt greu de spus în operaţiunile de anihilare a luptătorilor Statului Islamic.

Rachetele HIMARS lansate de militarii americani în diversele teatre de operaţii sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare succes. Pe lângă Statele Unite, HIMARS mai sunt operate de România, Polonia, Qatar, Canada, Spania, Emiratele Arabe Unite și Iordania.

În total, România va avea trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi al iniţiativelor regionale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene