Afganistan: Şi capitala provinciei Helmand a căzut în mâinile talibanilor

Afganistan: Şi capitala provinciei Helmand a căzut în mâinile talibanilor

Talibanii au capturat vineri Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, după ce au lăsat armata şi responsabili politici şi administrativi să evacueze oraşul, a declarat o sursă de securitate, citată de AFP.

"Lashkar Gah a fost evacuat. Ei au decis o încetare a focului de 48 de ore pentru a se putea evacua" armata şi responsabili civili, a declarat agenţiei franceze de presă un înalt responsabil afgan din domeniul securităţii. Cu puţin timp înainte, talibanii revendicaseră preluarea oraşului.

Foto: (c) WATAN YAR / EPA


În cursul dimineţii de vineri, insurgenţii au ocupat Chaghcharan, capitala provinciei Ghor, în centrul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernatorului, Zalmai Karimi.

Talibanii revendicaseră în timpul nopţii de joi spre vineri capturarea Kandahar (sud), al doilea oraş ca mărime al ţării, informaţie confirmată de un locuitor. Ei au capturat joi Herat (vest), al treilea oraş ca importanţă afgan, şi se apropiaseră până la 150 km de Kabul, ocupând Ghazni, la sud-vest de capitală.

În opt zile, insurgenţii au cucerit aproape jumătate din capitalele de provincie afgane. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, vestului şi sudului ţării.

Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad (est) sunt singurele trei mari oraşe aflate încă sub controlul guvernului.

Talibanii şi-au lansat ofensiva în mai, odată cu debutul retragerii definitive a trupelor americane şi NATO din Afganistan, operaţiune ce ar urma să se încheie la 31 august.

Ei au ocupat mai întâi vaste zone rurale, fără să întâmpine prea multă rezistenţă. Apoi, avansarea lor s-a accelerat dramatic în ultimele zile, mai multe centre urbane căzând în mâinile lor în efect de domino, adeseori fără prea mare rezistenţă.

Din cauza "accelerării" evenimentelor, Washingtonul a anunţat în cursul nopţii de joi spre vineri desfăşurarea a 3.000 de soldaţi pe aeroportul internaţional Kabul pentru a ajuta la evacuarea diplomaţilor şi rezidenţilor americani .

Londra a anunţat trimiterea unui contingent de 600 de militari în scop similar . AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Foarte interesante amănunte...

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei