Afganistan: Talibanii declară că anunţarea noului guvern mai are de aşteptat

Afganistan: Talibanii declară că anunţarea noului guvern mai are de aşteptat

Talibanii au transmis vineri că anunţarea noului guvern va mai avea de aşteptat o vreme, după ce au apărut speculaţii că acest anunţ ar urma să fie făcut chiar pe 3 septembrie, după rugăciunea musulmană, transmite EFE.

''Ideea că Emiratul Islamic va anunţa azi (vineri - n.r.) formarea noului guvern reprezintă doar o propagandă incorectă şi zvonuri. Până acum nu s-a stabilit o dată pentru anunţarea noului guvern", a declarat pentru agenţia de presă spaniolă un purtător de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi.

Reprezentantul talibanilor a recunoscut totuşi că s-au încheiat consultările între talibani şi politicieni afgani cu privire la formarea unui nou sistem islamic care va guverna Afganistanul, acest proces accelerându-se după retragerea definitivă a trupelor americane din ţară, în noaptea dinaintea datei-limită stabilită pentru retragere, 31 august.

Discuţiile talibanilor cu membrii opoziţiei afgane s-au desfăşurat în cadrul unor reuniuni cu reprezentanţii consiliului interimar format de urgenţă pentru a ajuta la tranziţia de putere. Consiliul este condus de fostul preşedinte afgan Hamid Karzai, de fostul şef al executivului şi preşedinte al Consiliului Superior pentru Reconciliere Naţională, Abdullah Abdullah, şi de liderul Partidului Hizb-e-Islami şi fost comandant de război, Gulbuddin Hekmatyar.

Totuşi, surse apropiate consiliului afirmă că aceste contacte cu talibanii au fost foarte superficiale, fiind mai degrabă conversaţii personale pentru a face schimb de opinii.

"Consiliul s-a dizolvat la puţine zile după formarea sa, după ce talibanii nu au arătat niciun interes faţă de ideea de a se consulta cu regularitate cu membrii acestui consiliu", a declarat pentru EFE, sub rezerva anonimatului, un fost funcţionar afgan care a colaborat cu respectivul consiliu.

Singura certitudine cu privire la noul guvern taliban este că acesta va adopta legea islamică sau Sharia, notează EFE, care menţionează totodată că circulă zvonuri potrivit cărora mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al mişcării talibane şi şef al biroului politic al insurgenţilor în Qatar, ar putea fi viitorul preşedinte al Afganistanului, şi că actualul lider al talibanilor, mollahul Hibatullah Akhundzada, ar urma să devină liderul spiritual suprem al ţării.

În schimb, trei surse talibane citate de Reuters au declarat că Baradar ar urma să conducă noul guvern afgan, din care ar urma să mai facă parte alţi membri de seamă ai talibanilor, între care mollahul Mohammad Yaqoob, fiul defunctului cofondator al mişcării talibane, mollahul Omar. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale