AFIR: Fondurile disponibile pentru finanţarea tinerilor fermieri s-au epuizat înainte de termenul limită

AFIR: Fondurile disponibile pentru finanţarea tinerilor fermieri s-au epuizat înainte de termenul limită

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă epuizarea fondurilor europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, disponibile prin submăsura (sM) 6.1 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.

Astfel, fondurile solicitate de tinerii fermieri au ajuns la un procent de peste 150% din totalul fondurilor alocate pentru perioada de tranziţie 2021 - 2022, astfel fiind închisă sesiunea de primire a cererilor de finanţare prin sM 6.1, în data de 8 octombrie 2021.

În total, AFIR a primit online 4.302 cereri de finanţare, din care 3.383 de solicitări au fost depuse de tinerii fermieri de la nivel naţional (componenta naţional inclusiv zona ITI - Delta Dunării) şi alte 919 cereri de finanţare au fost depuse de tinerii din zona montană (componenta zona montană).

Valoarea totală a fondurilor europene solicitate este de 200,28 milioane de euro, peste dublul alocării de 100 milioane de euro, împărţită astfel: 155,27 milioane de euro pentru tinerii de la nivel naţional şi 45,01 milioane de euro pentru tinerii din zona montană.

Fondurile disponibile pentru tinerii fermieri din teritoriu naţional s-au epuizat în primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie 2021, iar suma alocată tinerilor fermieri din zona montană s-a epuizat vineri, 8 octombrie 2021.

"Sesiunea de primire a cererilor de finanţare a investiţiilor realizate de tinerii fermieri s-a lansat în acest an, în data 27 august, şi avea ca termen final de depunere 26 noiembrie 2021, însă interesul deosebit de crescut al tinerilor fermieri pentru finanţare a dus la epuizarea fondurilor alocate înainte de termenul prevăzut", a precizat directorul general al AFIR, Mihai Moraru.

Potrivit sursei citate, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat, înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2020.

Excepţie fac primele cinci zile calendaristice din fiecare etapă de depunere din cadrul sesiunii, când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiţionată de atingerea plafonului din nivelul alocării sesiunii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”