Afișarea obligatorie a portretului prezidențial în primăriile din Franța, văzută ca un „cult al personalității“

Afișarea obligatorie a portretului prezidențial în primăriile din Franța, văzută ca un „cult al personalității“

Criticii au atacat propunerile făcute de membrii partidului centrist al lui Emmanuel Macron, comparând inițiativa cu un „cult al personalității“.

Emannuel Macron FOTO: Profimedia

Camera inferioară a parlamentului francez a adoptat joi propuneri care ar impune primăriilor din comunele cu peste 1.500 de locuitori să arboreze atât steagul francez, cât și cel european, așa cum majoritatea o fac deja.

Însă, în cadrul unei serii de amendamente la proiectul de lege, doi parlamentari centriști din partidul Renașterea, al lui Macron, Denis Masséglia și Nicole Dubré-Chirat, au reușit să adauge o prevedere potrivit căreia toate primăriile trebuie să afișeze prin lege un portret prezidențial, scrie theguardian.com.

Amendamentul se referea la portretele oricăror președinți în funcție, nu în mod specific la Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat anul trecut. Propunerea va trebui să fie dezbătută în Senat înainte de a se întoarce în Camera inferioară.

Primăriile din Franța afișează în prezent portrete ale președinților în funcție, dar este o tradiție și nu o obligație legală. Masséglia, un deputat din Maine-et-Loire, a declarat în parlament: "Primăriile sunt ca o casă a poporului francez. Așa că portretul președintelui - oricare ar fi acesta - ar trebui afișat acolo, din respect pentru votul democratic".

Stânga a profitat imediat de amendamentul propus pentru a ataca partidul lui Macron. Antoine Léaument de la partidul radical de stânga, La France Insoumise, i-a acuzat pe centriștii lui Macron de "un cult al liderului" și a cerut primarilor să dea jos fotografia lui Macron ca protest atât împotriva propunerii de portret, cât și împotriva noii legi a lui Macron de creștere a vârstei minime eligibile pentru pensie de la 62 la 64 de ani. Un alt parlamentar din stânga radicală, Raquel Garrido, a acuzat partidul lui Macron că vrea să impună lucrurile "cu forța".

În 2019, o mișcare de nesupunere civilă a protestatarilor pentru climă a dus la scoaterea a peste 100 de portrete înrămate ale lui Macron de pe primăriile din întreaga țară pentru a sublinia ceea ce demonstranții au descris ca fiind inacțiunea Franței în ceea ce privește urgența climatică. Aceasta a dus la o reprimare a poliției și la mai multe procese în instanță pentru "furtul în grup" al portretelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...