Agenția de presă AP respinge acuzațiile de colaborare cu naziștii

Agenția de presă AP respinge acuzațiile de colaborare cu naziștii

Agenția americană de presă Associated Press, acuzată de un istoric german că a colaborat cu regimul nazist între 1935 și 1941 pentru a menține o prezență în Germania, a respins miercuri această "teză".

Sursa foto: www.ap.org

Potrivit istoricului Harriet Scharnberg, al cărei articol a fost publicat pe site-ul Zeithistorische Forschungen (studii de istorie contemporană), Associated Press a făcut o serie de concesii puterii naziste, notează France Presse.

Agenția s-ar fi supus legii asupra editării (Schriftleitergesetz), intrată în vigoare în 1934 și care a impus tuturor editorilor de presă să nu publice nimic ce "ar putea slăbi... Reichul german în afara țării sau acasă".

Prin acceptarea acestei condiții, AP ar fi "acordat Ministerului nazist al Propagandei o influență considerabilă asupra producției sale de fotografii de știri".

Din 1935 și până când Statele Unite au declarat război Germaniei în decembrie 1941, agenția a fost singurul mijloc de informare a maselor occidental acreditat în Germania.

Istoricul afirmă de asemenea că unul dintre fotografii AP în Germania la vremea aceea, Franz Roth, aparținea serviciului de propagandă SS (unități de elită ale armatei germane).

El l-ar fi înlocuit, potrivit lui Harriet Scharnberg, pe unul dintre cei trei fotografi evrei ai AP care au trebuit să părăsească Germania pentru Statele Unite.

Agenția ar fi pus de asemenea la dispoziția regimului național-socialist arhiva sa fotografică, care ar fi fost folosită de regim în campaniile de propagandă.

"AP respinge teza că ar fi colaborat cu regimul nazist la un moment dat", a scris, într-un comunicat publicat miercuri, directorul de relații mass-media, Paul Colford.

"AP a fost supusă la presiuni de regimul nazist" între 1933, anul accederii lui Adolf Hitler la putere, și 1941, a spus el.

"Echipa AP a rezistat acestor presiuni făcând tot posibilul să ofere lumii o informație exactă, importantă și obiectivă într-o perioadă sumbră și periculoasă", a asigurat el.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante