AIPC cere clarificarea situaţiei la o firmă unde familia Ruşanu trebuie să facă ofertă de preluare

AIPC cere clarificarea situaţiei la o firmă unde familia Ruşanu trebuie să facă ofertă de preluare

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital cere Autorităţii de Supraveghere Financiară să clarifice urgent situaţia de la firma Comat Met, unde instituţia a dispus că familia fostului preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu trebuie să facă o ofertă de preluare, iar AGA a decis anterior delistarea firmei.

Dan Radu Ruşanu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"De urgenţă, ASF trebuie să clarifice situaţia de la Comat Met Bucureşti (simbol COMT). Pe de o parte, începând din 3.04.2014, acţionarii pot să depună cereri de retragere din societate conform procedurilor indicate de Dispunerea de măsuri 8/2006 (în cazul delistării unei firme în baza unei decizii AGA - n.r.). Ca urmare, emitentul este suspendat de la tranzacţionare începând din aceeaşi dată de operatorul de piaţă BVB. Pe de altă parte, ASF a constatat, pe bună dreptate, dar după ani buni de aşteptări, că există un grup de acţionari care au preluat emitentul COMT fără a derula o OPP (ofertă de preluare - n.r.). Ca urmare, ASF a emis decizia 232/27.03.2014 prin care impune o OPP acestor acţionari, dar fără a observa că acest emitent este într-o procedură de delistare şi că va fi suspendat de la tranzacţionare începând cu 3.04.2014", se arată într-un comunicat transmis, luni, de AIPC către ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis în urmă cu două săptămâni o decizie în care arată că Dan-Radu Ruşanu , Anca Daniela Ruşanu, firmele Radan 2.000, Dana Management, precum şi Dumitru Ion, Laurenţiu Coman şi Constantin Sebeni deţin peste 33% din acţiunile Comat Met, pragul la care trebuie să fie lansată o ofertă de preluare, potrivit legislaţiei pieţei de capital.

Hotărârea ASF a venit la trei luni după ce AGA Comat Met a stabilit delistarea firmei. Acţionarii Comat Met care nu sunt de acord cu delistarea firmei, decisă la finalul anului trecut, urmează să încaseze câte 28,87 lei/acţiune, cu 44,35% peste cea mai recentă cotaţie de la bursă, înregistrată pe 8 ianuarie, de 20 lei/titlu. Raportat la preţul de 28,87 lei/acţiune, firma este evaluată la 11,3 milioane lei.

ASF arată că Dan Radu Ruşanu deţine direct 4,17% din acţiunile Comat Met, iar familia sa încă 39,67% din titluri. Instituţia menţionează în decizie că Dumitru Ion, membru CA al Comat Met, deţine 17,66% din acţiuni, în timp ce Laurenţiu Coman (preşedinte CA) are 0,02% din titluri, iar Constantin Sebeni (membru CA) 0,01% din acţiuni.

Curtea de Apel Bucureşti a decis la începutul lunii martie arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu . Ruşanu a fost reţinut, pe 25 februarie, în dosarul "Carpatica", după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

În comunicatul transmis, luni, reprezentanţii investitorilor menţionează şi cazuri în care nu sunt respectate drepturile micilor acţionari la firme listate.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?