Ajutor de 2 miliarde de dolari de la SUA pentru România și alte 18 țări amenințate de agresiunea rusă

Ajutor de 2 miliarde de dolari de la SUA pentru România și alte 18 țări amenințate de agresiunea rusă

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit în Ucraina într-o vizită neanunțată. Potrivit Reuters , astăzi ar trebui să anunțe semnarea unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina și alte 18 state amenințate de agresiunea rusă.

Antony Blinken și Joe Biden FOTO Profimedia

În cadrul întâlnirilor cu oficiali ucraineni de rang înalt, Blinken a spus că administraţia Biden a notificat Congresul cu privire la intenţia sa de a oferi 2 miliarde de dolari în finanţare militară străină pe termen lung Ucrainei şi altor 18 dintre vecinii săi, inclusiv membrii NATO şi partenerii regionali de securitate, care ”prezintă cel mai mare risc cu privire la o viitoare agresiune rusă”.

În aşteptarea aprobării, aproximativ 1 miliard de dolari vor fi alocaţi Ucrainei, iar restul va fi împărţit între România, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia şi Slovenia, a precizat Departamentul de Stat.

Finanţarea va ajuta acele ţări să ”descurajeze şi să se apere împotriva ameninţărilor emergente la adresa suveranităţii şi integrităţii lor teritoriale” prin îmbunătăţirea integrării lor militare în NATO şi combaterea ”influenţei şi agresiunii ruse”, a adăugat Departamentul de Stat.

Această asistenţă demonstrează încă o dată angajamentul nostru neclintit faţă de viitorul Ucrainei ca stat democratic, suveran şi independent, precum şi securitatea aliaţilor şi partenerilor din regiune”, se mai arată în comunicat.

Finanţarea militară străină, sau FMF, permite beneficiarilor să achiziţioneze echipamente de apărare fabricate în SUA, adesea în funcţie de nevoile lor specifice.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, se află la baza americană Ramstein din Germania, unde s-au reunit aliaţii Kievului pentru a-şi coordona sprijinul, transmite AFP.

Statele Unite vor livra Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 675 milioane de dolari, a anunţat joi secretarul apărării, Lloyd Austin, la baza americană Ramstein din Germania, unde s-au reunit aliaţii Kievului pentru a-şi coordona sprijinul, transmite AFP.

Acest nou pachet de ajutor va include mai ales sisteme de lansatoare de rachete multiple ghidate GMLRS, 'obuziere de 105 mm, muniţii de artilerie, precum şi (vehicule) Humvee, ambulanţe blindate, sisteme antitanc, arme uşoare şi altele', a detaliat Austin în faţa presei.

Şi alte ţări, printre care Germania, ar urma să anunţe în cursul zilei noi ajutoare.

Aceste livrări îşi arată rezultatele pe teren, a dat asigurări Austin. 'Astăzi, constatăm succesul evident al eforturilor noastre comune pe câmpul de luptă', a spus el.

'În fiecare zi, constatăm determinarea aliaţilor şi a partenerilor din întreaga lume care ajută Ucraina să reziste războiului de cucerire ilegal, imperialist şi nejustificat al Rusiei', a adăugat Austin.

Această a cincea reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, ce are loc la invitaţia şefului Pentagonului, îşi propune să facă dovada 'unităţii şi solidarităţii' aliaţilor Ucrainei, a indicat şeful Statului Major american, generalul Mark Milley.

Reprezentanţii a peste 40 de ţări şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au reunit la baza Ramstein pentru a discuta mai ales despre provocările în materie de producţie de armament ale conflictului.

Asistența totală de securitate acordată de SUA Ucrainei a însumat 15,2 miliarde de dolari de când președintele Joe Biden a preluat mandatul în ianuarie 2021.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...