Al 20-lea Congres: Ce dă durere de cap Partidului Comunist Chinez

Al 20-lea Congres: Ce dă durere de cap Partidului Comunist Chinez

Acesta va alege o nouă componență a Comitetului Central și a Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei a PCC și, de asemenea, va modifica statutul partidului.

Vor urma decizii majore pentru conducerea Chinei. Foto: Arhiva Adevărul

Cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) se va deschide la Beijing pe 16 octombrie. În cadrul evenimentului vor fi rezumate rezultatele perioadei de cinci ani, precum și modalitățile de dezvoltare a țării pentru următorii cinci ani.

În timpul congresului, va fi aleasă o nouă componență a Comitetului Central (CC) al PCC și a Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei a PCC, urmând să fie aduse modificări la statutul partidului. Cu toate acestea, congresul va fi istoric, deoarece se așteaptă să pună bazele realegerii lui Xi Jinping ca șef al partidului pentru un al treilea mandat, ceea ce contravine tradiției politice consacrate.

Imediat după congres, se va desfășura primul plen al noii componențe a Comitetului Central, în cadrul căruia se vor desfășura alegerile secretarului general al celui de-al 20-lea Comitetul Central al PCC, iar componența Biroului Politic și a Comitetului său permanent va fi la curent. În ciuda faptului că congresul și plenul care urmează sunt evenimente politice diferite, mulți observatori sunt încrezători că deciziile cheie privind schimbările de personal în cele mai înalte organe ale partidului vor fi aprobate în final la congres.

Agenda Congresului

La Beijing, pe 12 octombrie, s-a încheiat cel de-al 7-lea Plen al Comitetului Central al 19-lea PCC, care a devenit cel final înainte de Congresul 20. Comunicatul final a subliniat subiectele care vor fi supuse examinării în cadrul congresului. Cele mai importante dintre acestea sunt impactul crizei din Ucraina, evoluția situației din jurul Taiwanului și stabilizarea economiei chineze.

Importanța subiectului Ucrainei este subliniată de faptul că în comunicat numele acestei țări apare direct, în timp ce în document nu sunt menționate alte state. În special, plenul a cerut „un răspuns adecvat la riscurile și amenințările prezentate de criza din Ucraina”.

De la începutul conflictului, Beijingul a cerut în repetate rânduri prevenirea răspândirii consecințelor negative ale crizei în alte țări și regiuni, precum și asigurarea securității energetice și alimentare în lume. În plus, conflictul ucrainean are nu numai un impact negativ direct asupra Chinei, ci și unul indirect. Recesiunea din Europa și Statele Unite - principalii parteneri comerciali ai Chinei - transformă pentru Beijing o scădere a cererii, într-o scădere a exporturilor și a activității economice.

Luptă împotriva separatismului

O altă problemă aflată pe ordinea de zi a congresului va fi situația din jurul Taiwanului, pe care autoritățile RPC îl consideră una dintre provinciile țării. Tensiunile dintre Beijing și Taipei au crescut semnificativ după vizita pe insulă din 2-3 august a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi. În ciuda faptului că acest eveniment și exercițiile pe scară largă ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei în jurul Taiwanului care l-au urmat au devenit un fel de „încordare a mușchilor”, conducerea chineză înțelege că escaladarea din august este doar un element al altui joc, mai mare, care a inceput mult mai devreme.

De la începutul crizei din Ucraina, Statele Unite și-au schimbat semnificativ politica față de Taiwan. Intensificarea contactelor politice și militare dintre administrația taiwaneză și țările occidentale reprezintă o problemă serioasă pentru conducerea RPC. În plus, Statele Unite au crescut semnificativ aprovizionarea cu arme către insulă.

Comunicatul final al plenului a subliniat hotărârea de a se opune „independenței Taiwanului”, a lansa o „luptă împotriva separatismului și a ingerinței străine” și a apăra suveranitatea statului și integritatea teritorială.

Beijingul se așteaptă probabil la escaladarea situației în viitor, în condițiile în care, din perspectivă chineză, Washingtonul folosește orice astfel de mișcare ca pretext pentru a construi o alianță anti-chineză, un analog al NATO în regiunea Asia-Pacific. Conducerea chineză ia în serios acest scenariu negativ, așa că plenul final dinaintea congresului a decis „accelerarea ritmului de modernizare a apărării naționale și a forțelor armate”.

Redresare economică

Un alt subiect al viitorului congres va fi stabilizarea economiei chineze. Anul trecut, criza de pe piața imobiliară din China s-a agravat și a existat o tendință negativă a raportului dintre cererea internă și consum. O serie de lock-downuri în Shanghai și în alte centre majore de producție și logistică au dus la o înrăutățire a situației. Toate acestea au dus la o încetinire a ratelor de creștere a PIB: în primul trimestru acestea s-au ridicat la 4,8%, iar în prima jumătate a anului au scăzut la 2,5%.

Ținta de creștere economică a Chinei pentru acest an este „aproximativ 5,5%”. Fondul Monetar Internațional (FMI), într-un raport din octombrie, a redus valoarea estimată de creștere a PIB-ului Chinei la 3,2%, pe fondul măsurilor restrictive legate de răspândirea COVID-19 în țară. Documentul a subliniat că încetinirea creșterii economiei chineze are un impact negativ asupra PIB-ului global.

Pe fondul unei scăderi a indicatorilor economici cheie, analiștii pun la îndoială valorile țintă realiste pentru acest an, precum și pentru perioada actuală de cinci ani. Este de așteptat ca la cel de-al XX-lea Congres conducerea țării să anunțe măsuri de adaptare a politicii economice la noile realități.

Problema de personal

Unul dintre cele mai importante subiecte ale viitorului congres va fi schimbarea personalului. Congresul trebuie să aleagă o nouă componență a Comitetului Central al PCC. Acum include 371 de persoane: 206 membri ai Comitetului Central, precum și alți 165 membri candidați ai comitetului care participă la discuții, dar nu au drept de vot.

În tradiția politică chineză, există o vârstă de pensionare nespusă de 68 de ani. Cel mai adesea este descrisă de regula („qi shang ba xia”, traducere literală: șapte - sus, opt - jos). În conformitate cu acesta, oficialii de partid și guvernare pot conta pe păstrarea posturilor lor sau promovarea până la vârsta de 67 de ani inclusiv. Iar după ce au împlinit 68 de ani, trebuie să plece și să facă loc mai multor camarazi de arme „mai tineri”.

Până de curând, această regulă nerostită a fost respectată în general, cu rare excepții, inclusiv șeful personal de stat și de partid, Xi Jinping, care a împlinit 69 de ani în iunie anul acesta. Cu toate acestea, pentru membrii de bază ai Comitetului Central, regula ar trebui să rămână în vigoare. În conformitate cu acesta, aproximativ 40 de persoane trebuie să părăsească Comitetul Central. Majoritatea covârșitoare a acestora sunt membri cu drepturi depline ai Comitetului Central. Astfel, conform rezultatelor congresului, fiecare al cincilea loc dintre cei 206 membri cu drepturi depline ai Comitetului Central va fi ocupat de un reprezentant al noii generații.

Noua componență a celui de-al 20-lea Comitetul Central al PCC va arăta în ce măsură Xi Jinping și susținătorii săi au reușit să-și consolideze pozițiile.

Biroul Politic este format din 25 de persoane. Dintre aceștia, 12 au depășit deja bariera de vârstă de 68 de ani. Iar Comitetul permanent al Biroului Politic „după vârstă” (dacă nu țineți cont de Xi Jinping) se poate înnoi cu două din șapte persoane: acesta este prim-vicepremierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze Han Zheng (68 de ani) și președintele Comitetului permanent al Congresului Național al Poporului (NPC, parlamentul țării) Li Zhanshu (72).

Printre candidații pentru a intra în cei „șapte” membri ai PC-ului Politburo se numără șeful biroului Comitetului Central al PCC Ding Xuexiang (59), șeful departamentului de propagandă Huang Kunming (65). În plus, vicepremierul Hu Chunhua și secretarii de partid din regiunile cheie - șeful Shanghai-ului Li Qiang (63 de ani) și omologul său din Guangdong Li Xi (65 de ani) sunt pe „bancă”. În plus, nu este exclusă extinderea numărului de locuri în Comitetul permanent de la actualele șapte la nouă.

Cine va deveni prim-ministru?

Este de așteptat ca în timpul congresului să fie discutată problema cine va prelua funcția de premier al Consiliului de Stat al Chinei în martie 2023. În conformitate cu Constituția chineză, Li Keqiang trebuie să părăsească președinția șefului guvernului după expirarea celui de-al doilea mandat de cinci ani.

Potrivit tradiției, un candidat la postul de premier al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze trebuie să aibă în CV-ul său experiența de a lucra ca adjunct al său. Acest criteriu este îndeplinit de către președintele Consiliului Consultativ Politic Popular al Chinei, Wang Yang (67 de ani) și vicepremierul Hu Chunhua (59 de ani), printre politicienii care îndeplinesc limita de vârstă. În ciuda faptului că Wang Yang va împlini 68 de ani în martie viitor, el este considerat principalul candidat.

Cu toate acestea, unii observatori nu exclud opțiunea ca guvernul, în ciuda limitei de vârstă, să fie condus de actualul prim-viceprim-ministru Han Zheng (68 de ani).

Alte intrebari

În plus, participanții la congres vor discuta o gamă largă de probleme de pe agenda politică internă. Printre acestea, așa cum era de așteptat, va exista o problemă demografică și măsuri de susținere a natalității, reglementarea sectorului tehnologiei și a industriei internetului și politica bugetară.

În ajunul congresului, Xi Jinping a subliniat în repetate rânduri necesitatea asigurării creșterii bunăstării populației generale, inclusiv în ceea ce privește accesul la educație și stabilizarea situației de pe piața muncii, mai ales în contextul pandemic.

În plus, 2.296 de delegați ai congresului vor lua în considerare un pachet de amendamente la Carta PCC. După cum era de așteptat, documentul actualizat va cuprinde tezele ideologice ale actualului Secretar General.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...