Al doilea mare pelerinaj la Mecca, cu participare limitată din considerente pandemice

Al doilea mare pelerinaj la Mecca, cu participare limitată din considerente pandemice

Sute de credincioşi musulmani au ajuns sâmbătă la Marea Moschee de la Mecca, în vestul Arabiei Saudite, pentru a participa la marele pelerinaj anual, marcat pentru al doilea an consecutiv de restricţii pe considerente pandemice, transmite AFP.

Doar 60.000 de credincioşi saudiţi şi rezidenţi în regatul saudit vaccinaţi au primit autorizaţia de a participa anul acesta la hajj. În 2020, numărul acestora a fost în jur de 10.000. Prin comparaţie, în 2019 participarea se ridica la aproximativ 2,5 milioane de credincioşi veniţi din comunităţile musulmane din întreaga lume.

Sâmbătă dimineaţă, sute de credincioşi împărţiţi în mici grupuri au început să înconjoare Kaaba, structura cubică de culoare neagră aflată în inima Marii Moschei, spre care se întorc cu faţa toţi musulmanii atunci când se roagă.

Acest obicei, denumit ''tawaf'' în arabă, marchează începerea marelui pelerinaj, hajj, înainte de lansarea oficială a riturilor care încep duminică.

Pe canalele de televiziune saudite sunt prezentate numeroase interviuri cu responsabili care insistă asupra restricţiilor impuse. Vineri, televiziunile saudite au prezentat imagini cu personal care pulveriza în Marea Moschee cu produse dezinfectante.

Pelerinii sunt împărţiţi în grupuri de câte 20 de persoane pentru a "limita propagarea virusului" în cazul în care unul dintre ei este infectat, conform unui responsabil saudit. În afara măsurilor stricte de distanţare socială, Ministerul pentru Hajj a introdus "un card electronic Hajj'' care permite accesul fără contact al pelerinilor în campinguri şi hoteluri, precum şi transportul către locurile religioase.

Sunt folosiţi roboţi pentru distribuirea sticlelor cu apă sfinţită, iar pelerinii nu vor putea atinge Kaaba.

Marele pelerinaj, care este organizat o dată pe an, este unul dintre cei 5 stâlpi ai islamului pe care credincioşii musulmani trebuie să-i îndeplinească cel puţin o dată în viaţa lor, dacă le permite sănătatea şi situaţia financiară, notează AFP.

La începutul unii iulie, Ministerul pentru Hajj a oferit asigurări că vor fi respectate "cele mai ridicate niveluri de protecţie sanitară" în faţa propagării noilor variante. Doar rezidenţii vaccinaţi, cu vârsta între 18 şi 65 de ani, care nu suferă de nicio maladie cronică, pot participa la hajj în acest an.

Arabia Saudită a înregistrat până în prezent peste 500.000 de infecţii şi peste 8.000 de decese din cauza noului coronavirus. Aproximativ 20 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în această ţară cu peste 34 de milioane de locuitori, mai notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro