ALARMĂ! Încrederea în economie se erodează. Cursul euro-leu o ia razna!

ALARMĂ! Încrederea în economie se erodează. Cursul euro-leu o ia razna!

Două avertismente independente! CFA România: Cele mai pesimiste așteptări din ultimii patru ani, privind cursul euro. Romanian Business Leaders afirma ca proiectele de lege privind salarizarea unica si impozitul pe gospodarie, anuntate "fara vreun studiu de impact si fara consultare", "vor arunca in aer increderea in statul roman si echilibrul bugetar al Romaniei". Încrederea în economie se erodează. Anticipaţiile celor peste 200 de analişti CFA din România privind cursul euro/leu au înregistrat cele mai pesimiste valori din ultimii patru ani, potrivit sondajului Asociaţiei CFA România.

Valoarea mediană ale anticipațiilor din martie pentru orizontul de 6 luni s-a situat la 4,5685 lei / euro (în creștere cu 185 pips față de cea înregistrată în sondajul pe februarie).

Pentru orizontul de 12 luni s-a ajuns la un curs anticipat de 4,60 lei/euro (în creștere cu 400 pips), ceea ce arată că analiștii se așteaptă la deprecierea monedei naționale pe termen lung.

75% dintre participanți la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Cursul mediu pe 2017 ar putea fi de 4,49 lei/euro, potrivit celui mai recent scenariu macroeconomic al Băncii Transilvania, în vreme ce Erste Gropu Research estimează medii între 4,57 și 4,62 lei / euro pe următoarele trei trimestre.

Bugetul de stat pe 2017 a fost construit pe un curs de 4,46 lei / euro.

Încrederea, inflația, dobânda

Indicatorul de încredere macroeconomică CFA Romania a scăzut marginal față de luna anterioară, la valoarea de 56,8 puncte, fiind cu 0,1 puncte mai mic decât valoarea consemnată în sondajul pe februarie.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2018/aprilie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,80% (în creștere cu 0,30 puncte procentuale).

„Sunt de remarcat anticipațiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni) cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, respectiv 92% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție”, spune raportul CFA.

CFA România este asociaţia analiştilor financiari certificaţi de Chartered Financial Analyst Institute (SUA) , una dintre cele mai prestigioase organizații de profil ale lumii. CFA România este una dintre cele 144 de societăţi membre ale CFA Institute. În prezent, CFA România are peste 200 de membri.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, și cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Romanian Business Leaders afirma ca proiectele de lege privind salarizarea unica si impozitul pe gospodarie, anuntate "fara vreun studiu de impact si fara consultare", "vor arunca in aer increderea in statul roman si echilibrul bugetar al Romaniei".

RBL considera ca "introducerea de masuri fiscale netestate, complicate si greu de aplicat pune in pericol stabilitatea economica a tarii si ameninta coeziunea sociala".

In sprijinul acestor acuzatii, RBL invoca faptul ca "Romania are deja cel mai fragil buget din Uniunea Europeana (UE), cu pondere a veniturilor in PIB de aprox. 25%, la peste 15 puncte procentuale fata de media UE si la 10 puncte procentuale de media statelor UE din Europa centrala (Ungaria, 38%, Croatia, 37%, Cehia si Polonia, cate 35% din PIB)".

"In 2018, bugetul va pierde atat fluxurile de numerar prin neretinerea la sursa a impozitului pe venit, precum si cca. 1,4% din PIB, conform estimarii FMI, rezultate din reducerea cotelor de impunere la 0% si 10%, prin introducerea impozitului pe venitul global al unei gospodarii", astfel incat, per total, pentru mediul de afaceri, sistemul de impozitare propus nu va genera beneficii care sa depaseasca costul birocratiei necesare implementarii lui".

RBL acuza si legea salarizarii unitare, in urma careia "statul va cheltui mai multi bani cu salariile angajatilor din sectorul public".

"Este o majorare facuta in mod haotic si fara un fundament economic realist: excedentul bugetar raportat pentru primul trimestru din 2017 este calculat inainte de majorarea concreta a salariilor. Salariile din sectorul public pot fi majorate, in linie cu veniturile bugetare reale, cu criterii clare de performanta, scopul fiind cresterea eficientei totale a sistemului bugetar", afirma RBL.

In plus, o astfel de schimbare a "regulilor jocului intr-un interval de mai putin de un an arata ca statul roman este impredictibil, instabil si netransparent".

Aceasta in conditiile in care, potrivit sursei citate, "nu primesc prioritate masurile care chiar pot stimula activitatea economica si duce la venituri mai mari", precum reducerea birocratiei (cum ar fi cazul eliminarii prevederilor care blocheaza inregistrarea in scop de TVA, care in fapt au ramas neatinse dupa asa-zisa eliminare a formularului D088), eliminarea barierelor administrative inutile in domeniul autorizatiilor de construire si incurajarea bugetarii multianuale si a programelor de investitii in infrastructura.

"RBL semnaleaza ca masurile luate de decidentii politici de cateva luni incoace risca sa duca tara si pe noi toti, impreuna, spre un dezastru economic care va anula progresul obtinut cu greu din ultimii trei ani", se mai arata in acest comunicat.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /