ALARMĂ! Lege pe șest pentru băgarea pumnului în gură! Închisoare de la 1 la 5 ani pentru folosirea de informații care nu sunt destinate publicității!

ALARMĂ! Lege pe șest pentru băgarea pumnului în gură! Închisoare de la 1 la 5 ani pentru folosirea de informații care nu sunt destinate publicității!

Alarmă! Lege pe șest pentru băgarea pumnului în gură! Închisoare de la 1 la 5 ani pentru folosirea de informații care nu sunt destinate publicității!
 
O inițiativă legislativă care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru folosirea de informații care nu sunt destinate publicității sau pentru permiterea accesului la astfel de informații a fost adoptată tacit de Senat, așa cum rezultă din ordinea de zi de marți a Senatului, consultată de  G4Media.ro .

Inițiatorii proiectului sunt 16 deputați PSD, printre care Andreea Cosma și Cătălin Rădulescu.

Prevederea a fost adoptată prin modificarea articoului 12 din legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat pe 12 decembrie 2017 și a avut termenul de adoptare tacită săptămâna trecută, pe 14 mai.

Potrivit modificării, ”sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite (…) folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

Una dintre mizele introducerii prevederii legislative ar putea fi interzicerea publicării în mass-media a oricăror informații despre persoane urmărite penal până în momentul trimiterii acestora în judecată, adică până când dosarul devine public.

Legea urmează să fie trimisă Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.

O propunere similară este discutată și în comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache, unde sunt dezbătute în prezent modificările Codurilor penale. Astfel, potrivit unui amendament depus la Codul penal de deputatul PSD Eugen Nicolicea, cei care divulgă informații din cursul urmăririi penale riscă închisoare de până la 2 ani.

Social-democratul propune modificarea articolului 277 (Compromiterea intereselor justiției) astfel:

”Divulgarea oricăror date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă”.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom