ALARMĂ Guvernul aprobă astăzi un nou împrumut de 5,25 miliarde de euro! În aprilie au mai luat 3! Până la sfârșitul anului au nevoie de 14!

ALARMĂ Guvernul aprobă astăzi un nou împrumut de 5,25 miliarde de euro! În aprilie au mai luat 3! Până la sfârșitul anului au nevoie de 14!

ALARMĂ Guvernul aprobă astăzi un nou împrumut de 5,25 miliarde de euro! În aprilie au mai luat 3! Până la sfârșitul anului au nevoie de 14! Guvernul ar putea adopta, în ședința de miercuri – 8 mai, un proiect de Hotărâre prin care va permite Ministerului Finanțelor să împrumute echivalentul 5,25 miliarde euro de pe piețele externe. Acest document apare în lista actelor normative de pe ordinea de zi și are un singur articol: „Se aprobă programul-cadru de emisiuni de titluri de stat"Medium Term Notes", în sumă maximă, în orice moment, de 31miliarde euro sau echivalent în orice valută, denumit în continuare Program”.

(Atenție, în ultimii doi ani, ritmul de creștere a anuală a datoriei administrației publice a accelerat de la 15 miliarde lei/an, la circa 29 miliarde lei.

În 2019, datoria ar putea să ajungă la 360 miliarde de lei! Asta înseamnă dublul datoriei acumulate față de 2018!)

Ce înseamnă asta:

În scopul acoperirii necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2019 – 2020, suma maximă de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută (din Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010), va fi înlocuită cu 31 miliarde euro sau echivalent în orice valută.

Conform notei de fundamentare, în contextul implementării planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice, pentru perioada 2019 – 2020, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere emiterea de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8,25 miliarde euro (echivalent) din care 3 miliarde euro au fost deja emise în data de 3 aprilie 2019. Deci au rămas 5,25 miliarde euro.

Potrivit MFP, pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada 2019-2020 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 0,022 miliarde euro se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro.

În perioada 2019-2020 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 3,5 miliarde euro (1,5 mld. euro în noiembrie 2019 şi 2 mld. euro în septembrie 2020).

Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadenţe sunt la finalul fiecărui an, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru.

Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în euro și dolari) în cadrul Programului MTN este în prezent de circa 26,98 miliarde euro (valoare calculată la cursul de schimb al Băncii Naționale a României, valabil în data de 01 aprilie 2019), după cum urmează:

2012 - 2,01 miliarde dolari și 1,5 miliarde euro
2013 - 1,5 mld. USD și 2 mld. EUR
2014 - 2 mld. USD și 2,75 mld. EUR
2015 – 2 mld. EUR
2016 – 3,25 mld. EUR
2017 - 2,75 mld. EUR
2018- 1,2 mld. USD și 3,75 mld. EUR
2019 – 3,00 mld. euro (luați în aprilie)

Conform notei de fundamentare, Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să menţină și să consolideze rezerva financiară în valută la un nivel de acoperire a necesarului brut de finanţare care să permită preîntâmpinarea eventualelor şocuri externe sau a fenomenelor de contagiune externă care ar putea genera presiuni asupra costurilor de finanţare şi de refinanţare a datoriei publice din cursul anului.

“În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice va continua procesul de finanţare prin emisiuni de obligaţiuni de stat pe pieţele internaţionale de capital, în conformitate cu obiectivele asumate prin strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, prin pregătirea etapelor legale necesare pentru valorificarea optimă a ferestrelor de oportunitate care permit execuţia cu eficienţă şi eficacitate a tranzacţiilor, asigurând în acelaşi timp o prezenţă constantă a României pe aceste pieţe”, se arată în document.

Într-un comunicat din aprilie, după ce a împrumutat cele 3 miliarde euro, MFP a spus că în partea a doua a anului va ieși din nou pe piețele externe.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

5 Rusia răspunde cu torpila nucleară Poseidon. Serviciile occidentale au avertizat că submarinul K-329 Belgorod pregătește testarea torpilei