Alaska, lovită de cea mai puternică furtună din ultimii 50 de ani

Alaska, lovită de cea mai puternică furtună din ultimii 50 de ani

O furtună de o putere rar întâlnită loveşte vestul Peninsulei Alaska, provocând valuri uriaşe şi inundaţii care au distrus mai multe case, a anunţat sâmbătă Serviciul american de meteorologie (NWS), transmite AFP.

FOTO Twitter

"Resturile taifunului Merbok vor lovi vestul statului Alaska în weekend, cu valuri extreme, rafale de vânt cu forţă de uragan, eroziune de coastă şi ploi abundente", a precizat NWS pe Twitter."Inundaţiile se vor înrăutăţi" a adăugat serviciul de meteorologie.

"Aceasta este, fără îndoială, cea mai puternică furtună atât de devreme toamna pe care am văzut-o în Marea Bering în ultimii 50 de ani", a declarat pentru AFP un specialist în climă, Rick Thoman, de la universitatea din Alaska.

În localitatea de coastă Golovin, "apa înconjoară şcoala, casele sunt inundate, cel puţin două case plutesc", au informat serviciile municipale din Fairbanks, al doilea oraş ca mărime din Alaska.

Imaginile publicate pe reţelele sociale arată pagube considerabile. CNN a difuzat o înregistrare video arătând o casă care pluteşte pe un râu înainte de a rămâne blocată sub un pod.

NWS a descris "o mare foarte agitată" de-a lungul coastei în apropierea oraşului Nome, cu valuri de 3,3 metri. Au fost înregistrate rafale de vânt de până la 145 de kilometri pe oră, potrivit NWS, care prevede altele şi mai puternice. Alerta de inundaţii rămâne în vigoare până sâmbătă la orele 22.00 (duminică, 06.00 GMT) în zonele de coastă sudice şi până duminică la orele 08.30 în zonele de nord spre care se îndreaptă furtuna, au precizat serviciile meteo.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?