Alba: Locatarii din imobilul care a fost în proprietatea familiilor Iohannis și Baștea au redobândit dreptul de proprietate

Alba: Locatarii din imobilul care a fost în proprietatea familiilor Iohannis și Baștea au redobândit dreptul de proprietate

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a respins, miercuri, ca nefondat recursul declarat de Rodica Baștea în procesul deschis de locatarii a două apartamente din imobilul de pe strada Bălcescu nr. 29 din Sibiu, ce s-a aflat în proprietatea familiilor Iohannis și Baștea, pentru a redeveni proprietari ai locuințelor respective pe care le cumpăraseră în anii '90 de la statul român în calitate de chiriași.

Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, pentru AGERPRES, că, prin această decizie, practic locatarii celor două apartamente și-au redobândit și consolidat dreptul de proprietate asupra imobilelor în cauză.

Decizia CA Alba Iulia este irevocabilă, dosarul fiind soluționat în conformitate cu prevederile vechiului Cod de procedură civilă, a menționat Cosmin Muntean.

Pe rolul CA Alba Iulia s-a aflat recursul declarat de Rodica Baștea împotriva hotărârii Tribunalului Sibiu prin care s-a admis cererea de revizuire formulată de locatarii celor două apartamente.

Potrivit soluției pronunțată în acest caz de Tribunalul Sibiu în octombrie 2016, a fost admis apelul formulat de locatarii revizuenți în contradictoriu cu intimații Rodica Baștea, în calitate de moștenitor al defunctului Ioan Baștea, Klaus și Carmen Iohannis, precum și cu Statul Român, prin Consiliul Local al municipiului Sibiu și SC Urbana SA.

Procesul de revizuire a debutat în 2009, la Judecătoria Sibiu, iar apelul a ajuns la Tribunalul Sibiu. Aici, cauza a fost suspendată în noiembrie 2010, până la soluționarea unui proces aflat pe rolul CA Brașov, unde se judeca recursul într-un dosar care a debutat anterior la Tribunalul Brașov, reclamanți fiind locatarii din imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu, iar pârâți soții Iohannis, soacra actualului șef al statului, Georgeta Lazurcă, Statul Român, prin Primăria municipiului Sibiu, și Ioan Baștea.

După mai multe cicluri procesuale pe rolul instanțelor din Brașov, în mai 2014, Tribunalul Brașov, printre alte măsuri dispuse în acest dosar, a anulat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu 'încheiat între pârâții Baștea Ioan — decedat, moștenitor fiind Baștea Rodica, în calitate de vânzător, și Johannis Carmen Georgeta și Johannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători', potrivit informațiilor postate pe portalul instanței.

Familia președintelui a pierdut definitiv procesul la CA Brașov, unde a fost respins recursul declarat de soții Iohannis și menținută decizia Tribunalului, prin care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare. În primăvara lui 2016, OCPI Sibiu a dispus radierea dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză pentru soții Iohannis.

Finul lui Klaus Iohannis, Paul Porr, lider al FDGR, a susținut, la vremea respectivă, că președintele a fost "cumpărător de bună credință" al acestui imobil.

"Este vorba de o casă care a fost naționalizată, după 1990, cei care au locuit în casa respectivă de bună credință au cumpărat fiecare locuința lui, nefiind un moștenitor, care a apărut însă după câțiva ani și a putut dovedi că este rudă a aceluia care a fost proprietarul casei. Și, potrivit unei hotărâri judecătorești, a primit casa. Bineînțeles că locuitorii de acolo l-au dat în judecată, l-au contestat că nu e veritabil moștenitor. Acesta a vândut casa mai departe lui Klaus Iohannis, pe care el a luat-o de bună credință. Și acum procesul s-a transformat între cei care au locuit acolo, foștii locatari sau și actualii locatari și Iohannis, de 17 ani. Au fost nu știu câte verdicte, verdictul suprem este că a fost un fals, nu e el moștenitorul care ar fi trebuit. Acela între timp a plecat în America și acolo a murit, deci nu avem cum să aflăm de acolo adevărul", a declarat, într-o conferință de presă, anul trecut, Paul Porr.

Și Klaus și Carmen Iohannis au susținut că au fost cumpărători de bună credință a unei părți din casa lui Nicolae Baștea, care a pretins că ar fi moștenitorul legal al imobilului și care a decedat între timp în SUA.

Contestația în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei prin care cei doi soți au pierdut imobilul aflat în centrul Sibiului s-a judecat la CA Pitești, unde s-a solicitat de către aceștia strămutarea procesului. În februarie 2017, CA Pitești a respins contestația în anulare formulată de familia președintelui Iohannis.

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din centrul Sibiului, unde Klaus și Carmen Iohannis au cumpărat o parte, a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora a trecut, în anii '70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii. Imobilul a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 el a fost cumpărat de chiriași.

În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, Ioan Baștea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casa a ajuns apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept a lui Nicolae Baștea.

AGERPRES / (AS — autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...