Alba: Monumentul lui Blaga din Lancrăm a fost vandalizat

Alba: Monumentul lui Blaga din Lancrăm a fost vandalizat

Soclul monumentului lui Lucian Blaga din Lancrăm a fost vandalizat de autori necunoscuți, care au inscripționat diverse cuvinte, inclusiv triviale, pe partea din spate a acestuia.

Cel care a atras atenția asupra profanării soclului statuii lui Blaga a fost președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, prezent marți la Lancrăm cu prilejul decernării Premiului Național pentru Poezie 'Lucian Blaga'.

'L-au pictat pe jos pe acolo cu tot felul de ... Au profitat de faptul că au dispărut niște plăcuțe ... Au scris acolo. Poate o fi poezie adevărată și noi nu știm', a spus Nicolae Manolescu.
Autori necunoscuți au scris cu vopsea roșie cuvinte triviale pe plăcile de granit ale soclului, precum și cu vopsea neagră.

Monumentul lui Lucian Blaga este opera sculptorului Romulus Ladea.

Diplomat, filolog, poet, filosof, dramaturg, eseist, prozator și traducător, Lucian Blaga s-a născut la Lancrăm, în 9 mai 1895. A murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961, fiind înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani. Blaga și-a prefigurat propria înmormântare în 'Luntrea lui Caron', alegându-și locul și direcția de așezare a mormântului, cu vederea spre Râpa Roșie, monument al naturii.

AGERPRES / (A, AS — autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale