Alba: Monumentul lui Blaga din Lancrăm a fost vandalizat

Alba: Monumentul lui Blaga din Lancrăm a fost vandalizat

Soclul monumentului lui Lucian Blaga din Lancrăm a fost vandalizat de autori necunoscuți, care au inscripționat diverse cuvinte, inclusiv triviale, pe partea din spate a acestuia.

Cel care a atras atenția asupra profanării soclului statuii lui Blaga a fost președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, prezent marți la Lancrăm cu prilejul decernării Premiului Național pentru Poezie 'Lucian Blaga'.

'L-au pictat pe jos pe acolo cu tot felul de ... Au profitat de faptul că au dispărut niște plăcuțe ... Au scris acolo. Poate o fi poezie adevărată și noi nu știm', a spus Nicolae Manolescu.
Autori necunoscuți au scris cu vopsea roșie cuvinte triviale pe plăcile de granit ale soclului, precum și cu vopsea neagră.

Monumentul lui Lucian Blaga este opera sculptorului Romulus Ladea.

Diplomat, filolog, poet, filosof, dramaturg, eseist, prozator și traducător, Lucian Blaga s-a născut la Lancrăm, în 9 mai 1895. A murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961, fiind înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani. Blaga și-a prefigurat propria înmormântare în 'Luntrea lui Caron', alegându-și locul și direcția de așezare a mormântului, cu vederea spre Râpa Roșie, monument al naturii.

AGERPRES / (A, AS — autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 VIDEO Actorul PSD George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România

3 Așa e!

4 Ce avere ar avea în realitate Gigi Becali. Dumitru Dragomir face dezvăluiri

5 „Acolo sunt mulți rechini cu diverse interese” / Noi dezvăluiri din interiorul Ministerului Sănătății